Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Mit ettem fél évig?

jún 27, 14:04, |

 

Természetesen mindenkit érdekel, hogy mennyire étkezik egészségesen, miközben azt is tudja, hogy mik a kedvencei és a nemszeretem fogások. Munkanapokon az interneten rendelt ebédemet kiszállítják és most vettem észre, hogy a cég honlapján megtekinthetőek a rendeléseim visszamenőlegesen is. Rögvest nekiláttam, hogy átnézzem a listát.

Rendelési adatok

Sajnos a hét sorszámaival jelölt rendelések tekinthetőek meg, így értelemszerűen csak az utolsó hat hónapot tudtam áttekinteni (amikor idehaza voltam). Elvileg amúgy egy teljes év visszanézhető. A munkaszüneti napok és szabadság után 124 nap ebédlistája állt rendelkezésemre. Egy táblázatba kigyűjtöttem a hét napjait, a választott menü típusát és a fogás fő elemét. Az elemzéshez az ingyenes R-project statisztikai programcsomagot használtam.

Az étkezési szokásaimról tudni kell, hogy pénteki napokon családi ebédet szervezünk, így a rendelések a hétfő-csütörtök intervallumra korlátozódnak. Öt kategóriát különböztettem meg:

  • Normál – hagyományos főétel (egytál étel)
  • Kedvenc – a konyhafőnök ajánlata
  • Fitness – testsúlycsökkentő, alakbarát, szívbarát és egyéb egészséges menük.
  • Tészta – ez magáért beszél, a választásom többnyire lasagne vagy gombóc (szilvás, túrós) volt.
  • Süti – nassolás, nem önálló ebédként, hanem kiegészítő fogásként.

A következő táblázat mutatja meg a menük napi eloszlását, továbbá azt, hogy mely napokon valószínűbb egy bizonyos menü típus előfordulása.

Menü Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
Normál 20,00% 35,00% 21,67% 23,33%
Fitness 19,35% 29,03% 29,03% 22,58%
Kedvenc 21,43% 7,14% 35,71% 35,71%
Tészta 26,67% 6,67% 20,00% 46,67%
Süti 0,00% 75,00% 25,00% 0,00%

Az adatokban többnyire nem látható erős fluktuáció, inkább kis mértékű eltérések jellemzőek. Megállapítható, hogy a normál menü választásának esélye nagyobb keddi napokon, amikor egyben a séf ajánlata vagy tészta étel választása a legkevésbé valószínű. Tésztát inkább a hét vége felé választottam (ez esetben már jelentős az eltérés). A süti evés nyilvánvalóan nagy különbségei a kis mintaszám – 4 alkalom fél év során – nem igazán mérvadóak. Jómagam mégis a hét második negyedében lennék hajlamos a nassolásra. A menük megoszlását a következő ábra mutatja be.

A normál menü majdnem a rendelések felét kiteszi, a következő fitness menük aránya pontosan 25%. Közel azonos részesedésűek a tészta ételek és a séf ajánlatai. Akik ismernek meglepődhetnek a süti mennyiségén, de megnyugtatásul elárulom, hogy általában sütiket reggelizem (kalács, lekváros bukta, stb.) és így az édesség napközben kevésbé hiányzik.

Amennyiben az ételek tartalmát is megvizsgáljuk kiderül, hogy az esetek 85,48%-ában hús tartalmú ételt választottam. Az áttekintett fél év során pusztán 1-1 alkalommal fordult elő, hogy a feltét vagy fő összetevő tojás vagy sajt lett volna. A tészta ételek közül 9 alkalommal ettem túrógombócot és 2 alkalommal szilvás gombócot, amiket nem soroltam a sütik közé, de a mákos gubát (1 alkalom) már igen. A húsok megoszlása a szárnyasok javára billent, magasan vezet a csirke (34,68%), azt követi a pulyka (26,61%), majd fej-fej mellett a marha- (12,10%) és sertés (11,29%), a sort a vadhúsok (0,81%) zárják. A következő ábra mutatja be a fő összetevők vagy feltétek megoszlását.

A csirke és pulyka ilyen domináns szerepe jó jel, hiszen együtt lefedik az ételek több, mint felét. A sertés és marha húsok együttesen nem érik el a 25%-ot. Az ábra “gyümölcs” jelölése a szilvás gombócra utal.

A kettőt együttesen vizsgálva megállapítható, hogy a fitness – azaz egészségbarát – ételek döntően szárnyasokat tartalmaznak. Ez mondjuk nem nagy meglepetés. A következő táblázat mutatja be a menük hús megoszlását.

Menü Csirke Pulyka Marha Sertés Vad
Normál 43,33% 30,00% 5,00% 20,00% 1,67%
Fitness 51,61% 41,93% 0,00% 0,00% 0,00%
Kedvenc 7,14% 14,29% 35,71% 14,29% 0,00%

A táblázat sorait az egyéb feltétek egészítik ki 100% értékre, kivéve a normál menüt, ahol minden esetben volt hús az ételben. Érdekes megfigyelni ugyanakkor, hogy a normál és fitness menüben a csirke dominál, a kedvencek között viszont a marha hús.

Összegzés

A bemutatott elemzésből kitűnik, hogy nem vagyok vegetáriánus. A hús tartalmú ételek kifejezetten előnyt élveznek nálam, különösen a szárnyasok (sorrendben első a csirke és második a pulyka). Ez mondhatni a javasolt egészséges táplálkozás iránya lenne, tekintettel a fitness menü jelentős arányára és fenti adataira. Az elemzéssel kapcsolatban meg kell említenem, hogy szubjektív, hiszen a saját ízlésem szerint végzett választásokat elemeztem. Ez nem a reklám helye, de végezetül elárulom, hogy a Teletál -tól rendelem az ételeket és a kedvencek Laci bácsi kedvenceit és ínyencségeit jelenti.