Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Magamról

jún 29, 20:49, |

 

Ezen az oldalon személyes írásokat olvashat, sokféle témában. Régóta foglalkozom adatfeldolgozással és programozással (elsősorban C++, JS, PHP, R, Matlab/Scilab), ezért minta kódok és elemzések gyakran előfordulnak. Szeretek fényképezni is. A képeket közösségi profilokon és fotós oldalakon osztom meg.

Én

Szerintem a blog írók legnehezebb feladata saját maguk definiálása. Filmekben jól kereső pszichológusok teszik fel a kérdést. Ha a „Kocka-e vagy?” kérdésre kell válaszolni, azt mondanám talán. Magamról nem szeretek beszélni, de segíthet megismerni, ha elárulom, a TV-műsorok közül elsősorban MTV slágereket, Food Network sütés-főzést nézek. Az utóbbi szakmai érdeklődés is egyben. A testtömeg-indexem jelenleg 26. Egyes oldalak értékelésében ez rendben van, mások azzal riogatnak, hogy nyugdíjasként kövér leszek.

Sport

A munkaidőm jelentős részét ülve töltöm, de szeretek sportolni. Általános iskolában MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) lövész klubba jártam. Tetszett és elfogadhatóan is ment, de a légpuska még túl nehéz volt a hosszú célzáshoz. Középiskolában kedveltem meg a röplabdát és akkor kb. fél évig a BKV Előre csapatában is játszottam. Később jártam fitness klubba is, követve az aktuális divatot. Alapvetően tetszett, de az időbeosztásom és a terem telítettsége fokozatosan elcsúsztak. Mostanában otthoni eszközökkel vagy saját testsúlyos gyakorlatokkal erősítek.

Plank gyakorlat
Gyakorlat közben

Szeretek túrázni. Mindig is szerettem csak úgy sétálni és nézelődni. A természetben túrázást igazán Németországban kedveltem meg. Az ott töltött idő alatt minden szombaton erdei fotós túrákra vagy városfelfedezésre indultam. Pár éve testvéremet követtem az íjászat világába. Eleve szimpatikus számomra, hogy nem technikai sport (kinek fussa drágább autóra) és szabadban művelhető. Nem kifejezetten deráktáji erősítő, de roppant megnyugtató.

Fotózás

A fényképezés ma már kicsit több is, mint hobbi. Most egy Nikon D5500 géppel dolgozom, nagy fényerejű objektívekkel (24 mm f/2.8, 50 mm f/1.8, 17-50 mm f/2.8). Elsősorban rendezvényeken, konferenciákon és baráti eseményeken fényképezek. A képek feldolgozásához a Corel AfterShot Pro és a GIMP programokat használom. Több fotós közösségi oldalra is rendszeresen ellátogatok, így előfordulhat, hogy összefutunk. Mások fényképeiből rengeteget lehet tanulni és kitűnő ötleteket látni. Hasznos olvasnivalókat osztanak meg a Digital Photography School oldalon, sok javaslattal és tippel.

Tatabánya felett
Tatabánya felett (fotó: Zsolti)

Munka és karrier

Jelenleg a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán vagyok egyetemi tanár. A Fizika-Automatika Tanszéken elsősorban a másodéves hallgatókat riogatom az „elektrotechnika” című tárgy keretében. A biomérnök hallgatókkal – ehhez képest kb. fele létszámban – az „alkalmazott informatika” tárgy kapcsán találkozom. Amikor felsőbb évesekkel vagy végzett diákokkal beszélek, nagyon tetszik nekik az informatika tananyag, de az elsősök ezt még más szemmel nézik. A folyamattervező szakirány szakmai tárgyai mellett fakultatív tárgyakban is oktatok (statisztika, szimuláció, fényképezés témakörrel).

A kutatási együttműködések és jó kapcsolatok révén nagy örömmel fogadtam el a meghívást a ProSenso.net2 projektbe. Ennek kapcsán három éven keresztül (2007-2009) évente hat hónapot töltöttem a Leibniz Institute for Agricultural Engineering Potsdam-Bornim e.V. kutató intézetben (Potsdam, Németország). Célunk képfeldolgozó eljárások fejlesztése volt sérülékeny termények minősítésére. A 2011-2013 időszakra sikerült elnyerni az MTA és a PAS (Lengyel Tudományos Akadémia) támogatását közös nemzetközi projektre. A tudományos aktivitásom tudományos-szakmai profilokon és az MTMT adatbázisában követhető. Az MTMT adatbázisban rögzített publikációk és azok hivatkozásai szerint a Hirsch-index értéke 7.

A tudományos publikációk fontos részévé váltak az életemnek. Több éven át (2007-2014) tagja voltam a CIGR elektronikus újság szerkesztő bizottságának. Jelenleg a Journal of Food Physics szerkesztőségénél vagyok tanácsadó. Rendszeresen kapok megtisztelő felkéréseket tudományos cikkek bírálatára az Elsevier és Springer kiadóktól. A bírálói tevékenységem a Publons oldalon elérhető. Komoly szakmai elismerésnek gondolom, hogy már doktori értekezések bírálatára is felkértek. Több hazai disszertáció mellett eddig egy angol nyelvű értekezést bíráltam a University of Southern Queensland részére.

Büszkeséggel tölt el, hogy a munkámat több alkalommal hivatalosan is elismerték. CIGR Recognition Award oklevelet kaptam 2014-ben a szervezet elektronikus folyóiratánál végzett szerkesztői munka elismeréseként. Az Élelmiszertudományi Kar szintén 2014-ben a kar elismertségének és jó hírének ápolásáért Almási Elemér-díj kitüntetésben részesített. A Szent István Egyetem ezüst babérkoszorú kitüntetésben részesített 2019-ben.