Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

ASABE 2010 Pittsburgh

júl 6, 20:14, |

 

Pittsburgh belváros

Idén Pittsburgh fogadta be az American Society of Agricultural and Biological Engineers (ASABE) éves nemzetközi konferenciáját június 20 és 23 között. Az a megtiszteltetés ért, hogy meghívott előadóként vehettem részt az eseményen és a szekció első előadójaként léptem fel. Előadásunk címe:

Estimating optical properties of apples during controlled atmosphere cool storage

Szerzők: László Baranyai, Christian Regen, Manfred Linke, Manuela Zude

Három szerző a Leibniz Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim (ATB) munkatársa. A különleges szekció témája elsősorban a Monte Carlo szimuláció és a fény-szövet kölcsönhatás volt. Több bemutatott munka elemezte az optikai tulajdonságok és a szöveti szerkezet változásának hatását a fény terjedésére biológiai anyagokban, azonban akadt kitűnő alkalmazási példa is. A veszélyes mikroorganizmus törzseket kimutató berendezés osztatlan sikert aratott.

Hétfő délután a konferencia közönsége megnézhette a szökőkút építő egyetemi csapatok versenyét. Ezen a versenyen adott idő alatt (kb. 2 óra) előírt funkciókkal működő szökőkutat kell építeni. Kicsit hasonlít az EurAgEng konferenciákat megelőző robot bemutatókhoz, azonban az élő verseny fokozott hangulatával.

Pittsburgh

Sajnálatos módon több ok miatt sem maradtam sokáig. Vasárnap (június 20.) délután érkeztem a helyszínre és kedd délelőtt távoztam. Vasárnap kihasználtam a remek időjárást és fényképezőgéppel elindultam várost nézni. Éppen aznap fogadta a helyi baseball csapat (kalózok) egyik ellenfelét (indiánok), sőt, még nyertek is. Vidám tömeg özönlött a fenti képen látható hídon keresztül, ugyanis a stadion a túlparton épült.

A vársohoz kötődik egy híres ember egyetlen ismer veresége is. Anno egy ifjú angol ezredes - George Washington - a jelenlegi város területén álló francia erődöt szerette volna bevenni. Korán felismerte a túlerőt és inkább visszavonult, majd a közelben felépített egy angol erődöt. Az új erődöt megtámadó franciák sikerrel jártak és távozásra kényszerítették Washington csapatát. Az eredeti erőd helyét kövekkel jelzik a parkban. A park végében álló szökőkutat és a partot éppen felújították, így oda nem sikerült elsétálnom.

 

Szép volt, jó volt, kicsit messze volt.