Szinte végtelen variációban léteznek keksz receptek teázáshoz, nassoláshoz. Népszerűek az u.n. amerikai csokis kekszek (chocolate chips cookie) amelyek ráadásul nagyon egyszerűek. Itt a duplacsokis elkészítésére mutatnék egy kipróbált módszert. Az alkotók lecserélésével vagy bővítésével természetesen más jellegű keksz is készíthető, kinek-kinek ízlése szerint.
Dupla csokis süti
Az elkészítése kb. 15 perc, további 15 perc a sütés. Az alábbi recept 20-25 db sütire elegendő (a porciózástól függően).
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 kanál méz
- 3 db tojás
- 40 dkg liszt
- 1-2 tk. sütőpor
- 1 tk. só
- 20 dkg étcsoki (2 tábla)
Az elkészítés apró különlegessége, hogy első lépésben a vajat és az egyik tábla csokoládét felolvasztjuk. A másik tábla csokoládét ízlés szerinti darabokra törjük és a többi összetevővel elkeverjük. Az olvasztott csokoládét hozzáadva jól eldolgozzuk. A masszából evőkanállal kissebb kupacokat tepsibe rakunk (sütőpapírra). A massza magától szétterül, ám ha mégsem, vizes kanállal lapítsuk szét vagy formázzuk kedvünk szerint.
A tepsit 160-180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 10-15 perc alatt elkészül. A tepsivel hagyjuk kihűlni pár percig, majd tálcára rakható. Az alábbi képen látható, hogy a sütőporból kicsit sok lett, de azért finom.
Kísérletező kedvű ínyenceknek javaslom a barna cukor, valamint a fehér csoki kipróbálását. Ők azonban vigyázzanak az arányokra, mert könnyen túl édesre sikerülhet a végeredmény.
Jó étvágyat!