Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Mit ettem az elmúlt évben?

júl 11, 18:20, |

 

Közel egy év ételrendelés e-mail visszaigazolásait gyűjtöttem össze újra és elemeztem. A statisztikai feldolgozás célja, hogy áttekintsem, mennyire választottam úgymond egészséges ételeket, valamint változott-e a rendelés összesítése a tavalyi kimutatáshoz képest? Az adatfeldolgozást most is az ingyenes R-project programmal végeztem.

Rendelési adatok

A heti étkezési szokásaimnak megfelelően elsősorban hétfő-csütörtök választok kiszállított ételt. A munkahelyi elfoglaltságok miatt az elmúlt évben 2 alkalommal pénteki rendelést is leadtam. Meglepő módon nagyobb kihagyások is előfordultak, így az eltelt egy év rendeléseinek száma a megelőző félév rendeléseinek csupán 68,55%-a lett. Négy menü kategóriát különböztettem meg:

A megelőző időszakhoz képest elmaradt a süti kategória. Ez a reggelikre elfogyasztott péksütemények számlájára írható. A következő táblázat mutatja meg a menük napi eloszlását, továbbá azt, hogy mely napokon valószínűbb egy bizonyos menü típus előfordulása.

Menü Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
Normál 16,67% 29,17% 29,17% 25,00%
Fitness 13,95% 23,26% 34,88% 27,91%
Kedvenc 50,00% 0,00% 50,00% 0,00%
Tészta 21,43% 28,57% 7,14% 42,86%

A normál menü rendelése kiegyensúlyozottnak tekinthető; a kedvenc menü megoszlása a kis méretű minta (n=2) miatt nem mérvadó. A fitness menü rendelése a hét közepe felé a legvalószínűbb. Tészta ételeket elsősorban csütörtökönként rendeltem, legkevésbé szerdánként. A tavalyi trend nem változott, a hét vége felé szeretek nassolni. A menük megoszlását összehasonlítva a két időszakban:

Időszak Normál Fitness Tészta Kedvenc
2009/2010 50,00% 25,83% 12,50% 11,67%
2010/2011 30,59% 50,59% 16,47% 2,35%

Átrendeződés figyelhető meg a két időszak között (a két idősor korrelációja 0,5155). A fitness ételek nagyobb arányban szerepelnek, látványosan a normál menü rovására. A kedvenc menü kis aránya pedig tovább csökkent. Az aktuális adatok grafikonon ábrázolva:

Választott menük megoszlása

Az ételek tartalmát is megvizsgálva továbbra is vezetnek a szárnyasok, sőt, növekedett a csirke ételek aránya. A csirke és pulyka mindösszesen lefedik az ételek 84,7%-át. A marhahús 7,06%-a a sertéshús 3,53%-ához képest szintén örvendetes. A megelőző időszakhoz képest változás, hogy eltűntek a vad húsok, ám megjelentek a halak. Továbbá a tészta ételekben az édességeken túl marha (lasagne) és csirke (tortilla, fajita) is előfordult.

Feltétek megoszlása

Két szempont - menü és feltét - együttes vizsgálatát mutatja be a következő táblázat. Látható, hogy a csirkehús minden menüben vezető helyet foglal el.

Menü Csirke Pulyka Marha Sertés
Normál 50,00% 26,92% 7,69% 11,54%
Fitness 74,42% 25,58% 0,00% 0,00%
Tészta 57,14% 0,00% 21,43% 0,00%

A tésztákat az édes ételek (pl. császármorzsa lekvárral) egészítik ki 100%-ra. A kedvencek menü (1 csirke- és 1 marhahúsos) a kis mennyiség miatt nem szerepel. Nyilvánvaló a csirke dominanciája, ami a tavalyi statisztikához képest is növekedett (még a fitness menün belül is). Hal egyszer fordult elő a vizsgált időszakban, a normál menün belül.

Összegzés

Nos, az elemzés szerint nem lettem vegetáriánus. A hús ételek közül előnyben részesítettem a szárnyasokat (első a csirke, második a pulyka). Az előző évhez képest is növekedett a csirke részaránya. Összesítésben a marhahús mennyisége duplája volt a sertéshúsnak, ami tovább erősítette az egészségesnek tekintett táplálkozási vonalat. Végezetül el kell árulnom, hogy a rendeléseket változatlanul a Teletál-nak adtam le, a kedvencek menü Benke Laci bácsi ínyencségeit jelzi.

 

comments powered by Disqus