Közel egy év ételrendelés e-mail visszaigazolásait gyűjtöttem össze újra és elemeztem. A statisztikai feldolgozás célja, hogy áttekintsem, mennyire választottam úgymond egészséges ételeket, valamint változott-e a rendelés összesítése a tavalyi kimutatáshoz képest? Az adatfeldolgozást most is az ingyenes R-project programmal végeztem.
Rendelési adatok
A heti étkezési szokásaimnak megfelelően elsősorban hétfő-csütörtök választok kiszállított ételt. A munkahelyi elfoglaltságok miatt az elmúlt évben 2 alkalommal pénteki rendelést is leadtam. Meglepő módon nagyobb kihagyások is előfordultak, így az eltelt egy év rendeléseinek száma a megelőző félév rendeléseinek csupán 68,55%-a lett. Négy menü kategóriát különböztettem meg:
- Normál – hagyományos főétel (egytál étel)
- Kedvenc – a konyhafőnök ajánlata
- Fitness – testsúlycsökkentő, alakbarát, szívbarát és egyéb egészséges menük.
- Tészta – elsősorban gombócok (túrós, szilvás) és császármorzsa. Ide soroltam a tortilla, fajita, stb. ételeket is.
A megelőző időszakhoz képest elmaradt a süti kategória. Ez a reggelikre elfogyasztott péksütemények számlájára írható. A következő táblázat mutatja meg a menük napi eloszlását, továbbá azt, hogy mely napokon valószínűbb egy bizonyos menü típus előfordulása.
Menü | Hétfő | Kedd | Szerda | Csütörtök |
---|---|---|---|---|
Normál | 16,67% | 29,17% | 29,17% | 25,00% |
Fitness | 13,95% | 23,26% | 34,88% | 27,91% |
Kedvenc | 50,00% | 0,00% | 50,00% | 0,00% |
Tészta | 21,43% | 28,57% | 7,14% | 42,86% |
A normál menü rendelése kiegyensúlyozottnak tekinthető; a kedvenc menü megoszlása a kis méretű minta (n=2) miatt nem mérvadó. A fitness menü rendelése a hét közepe felé a legvalószínűbb. Tészta ételeket elsősorban csütörtökönként rendeltem, legkevésbé szerdánként. A tavalyi trend nem változott, a hét vége felé szeretek nassolni. A menük megoszlását összehasonlítva a két időszakban:
Időszak | Normál | Fitness | Tészta | Kedvenc |
---|---|---|---|---|
2009/2010 | 50,00% | 25,83% | 12,50% | 11,67% |
2010/2011 | 30,59% | 50,59% | 16,47% | 2,35% |
Átrendeződés figyelhető meg a két időszak között (a két idősor korrelációja 0,5155). A fitness ételek nagyobb arányban szerepelnek, látványosan a normál menü rovására. A kedvenc menü kis aránya pedig tovább csökkent. Az aktuális adatok grafikonon ábrázolva:

Az ételek tartalmát is megvizsgálva továbbra is vezetnek a szárnyasok, sőt, növekedett a csirke ételek aránya. A csirke és pulyka mindösszesen lefedik az ételek 84,7%-át. A marhahús 7,06%-a a sertéshús 3,53%-ához képest szintén örvendetes. A megelőző időszakhoz képest változás, hogy eltűntek a vad húsok, ám megjelentek a halak. Továbbá a tészta ételekben az édességeken túl marha (lasagne) és csirke (tortilla, fajita) is előfordult.

Két szempont - menü és feltét - együttes vizsgálatát mutatja be a következő táblázat. Látható, hogy a csirkehús minden menüben vezető helyet foglal el.
Menü | Csirke | Pulyka | Marha | Sertés |
---|---|---|---|---|
Normál | 50,00% | 26,92% | 7,69% | 11,54% |
Fitness | 74,42% | 25,58% | 0,00% | 0,00% |
Tészta | 57,14% | 0,00% | 21,43% | 0,00% |
A tésztákat az édes ételek (pl. császármorzsa lekvárral) egészítik ki 100%-ra. A kedvencek menü (1 csirke- és 1 marhahúsos) a kis mennyiség miatt nem szerepel. Nyilvánvaló a csirke dominanciája, ami a tavalyi statisztikához képest is növekedett (még a fitness menün belül is). Hal egyszer fordult elő a vizsgált időszakban, a normál menün belül.
Összegzés
Nos, az elemzés szerint nem lettem vegetáriánus. A hús ételek közül előnyben részesítettem a szárnyasokat (első a csirke, második a pulyka). Az előző évhez képest is növekedett a csirke részaránya. Összesítésben a marhahús mennyisége duplája volt a sertéshúsnak, ami tovább erősítette az egészségesnek tekintett táplálkozási vonalat. Végezetül el kell árulnom, hogy a rendeléseket változatlanul a Teletál-nak adtam le, a kedvencek menü Benke Laci bácsi ínyencségeit jelzi.