Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Hagyományok Ízek Régiók 2011

aug 29, 13:17, |

 

Most hétvégén, 2011. augusztus 27-28., rendezték meg a HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) idei seregszemléjét a Vajdahunyad várban. Az eseményt alig reklámozták, ezért érthető, hogy a betévedt turisták adták a látogatók jelentős részét. A vár belső udvarán még éppen elfértünk.

Ételek és italok

Elsősorban a magyarosnak gondolt ételekkel és italokkal találkozhattunk. A vásár mellett élelmiszerek előállításáról szóló előadások, népművészeti műsor szórakoztatta a közönséget. A helyben gyártott kézműves termékek közül a szilvás-almás lepényt próbáltam ki. Az egy adag lepény kielégítette kíváncsiságomat és éhségemet is jó időre. Alapvetően finom volt, bár helyenként tartalmazott csak fahéjat, ott viszont bőséggel. Több helyen is árultak lekvárt, szörpöt (javasolt higítása 1:7). A szörpök közül a bodzát ízleltem meg. Sajnos a sok cukor miatt a jellegzetes bodza íz után méz jellegű hosszan tartó utóíze volt. Lehet, inkább meggy szörpöt kellett volna választanom.

A vásárban természetesen pálinkát is árultak. Közülük ötletességével szerintem kiemelkedett a Bolyhos és Fia nyakba akasztható körtéje.

Ágyas pálinka villanykörte formájú üvegben nyakpánttal

A szeszes italokat házi sörfőzde és pár borpince is képviselte. Természetesen a közelben mindenhol kaphattunk sajtot is. Úgy tűnik, a füstölt sajt reneszánszát éli. Még füstölt gomolya sajtot is láttam. A képen tehéntejből készített sajtok láthatóak.

Sajtkorong hegyek

Jelentős mennyiségben láttam kecske és juh sajtokat. A hús termékek között vezetett a mangalica, de kellemes meglepetés volt a sok marhahús. A serpenyőben sült marhaszeletnek remek illata volt.

Összegzés

A HÍR 2011 rendezvény jó volt. Mérsékelt belépővel és elfogadható árakkal találkoztam. A választék sokszínű és helyenként ötletes megoldásokat láttam. Egyetlen hátránya szerintem a kis méret. Annak ellenére, hogy a kápolna melletti kerengőben is voltak árusok, picinek tűnt. A régiók szerinti felosztás logikáját nem láttam, de nagyon nem is hiányzott.