Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

PAN Olsztyn

dec 12, 20:26, |

 

Sikerrel pályáztunk egyezményes tanulmányútra a Magyar- és Lengyel Tudományos Akadémia együttműködésében. A három éves projekt első lépéseként bemutatkozó látogatást tettünk az élelmiszer-tudományi kutató intézetben (PAN Olsztyn), az élelmiszer-fizika osztályon.

Szakmai program

A tanulmányút során közös kutatási témát is találtunk a Camembert sajtban. A partnerek nemrég újították fel a műszerparkot nemzetközi támogatás felhasználásával. Örömmel vettük igénybe az SMS univerzális állománymérőt és próbáltuk ki a sokféle mérőfejet. A kúptól a húrig sokminden előkerült. A műszer idősebb testvére tanszékünkön is megtalálható, így összehasonlító méréseket vagy körvizsgálatot is végezhetünk.

Sajt állomány vizsgálat

Felosztottuk a vizsgálati módszereket és nagy várakozással tekintünk a közös munka elé. Időnk még van bőven, három éves a projekt. Rövid előadás keretében bemutattuk tanszékünk lehetőségeit és az Élelmiszertudományi Kart. Az előadást követő megbeszélésen újabb potenciális közös témák kerültek elő.

Előadás a PAN Olsztyn intézetben

A tanulmányút sikerének könyvelhetjük el, hogy közvetítettünk a Polish Journal of Food and Nutrition Sciences és a Progress in Agricultural Engineering Sciences újságok szerkesztői között. Reméljük, hogy mindkét tudományos folyóirat olvasói és szerzői profitálnak a létrejövő együttműködésből.

Egyebek

A házigazdák igen kedvesek voltak, együtt szurkoltunk a Lengyel-Magyar barátságos találkozó ideje alatt (egy hangulatos helyi romkocsmában). Általában Olsztyn város hangulata tetszett, békés kisváros. Az utánunk következő látogatók részére felderítést is végeztünk és lelkesen kóstolgattuk az éttermek kínálatát. Van pár jó tippünk...