Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

RStudio keretrendszer a statisztikai munkához

aug 13, 08:01, |

 

Nemrég hívták fel a figyelmemet egy remek keretrendszerre, amely a nyílt forrású R statisztikai programcsomag régóta hiányolt könnyű kezelhetőségét nyújtja. Az RStudio még gyerekcipőben jár, aktuális stabil kiadása 0.96-os verziószámú.

Grafikus felület

A mai követelmények közé tartozik, hogy a nagytudású korszerű szoftverektől kényelmes használatot is elvárunk. Mondhatni a lustaság viszi előre a technikát. Valóban, a diákjaim úgy gépelnek be parancsokat, mintha a fogukat húznák és közben nagyon keresik a kiskaput, hátha mégis egy klikkel megoldható. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a kattintgatós világban nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy meg is értse mit jelent egy-egy kattintása. Tanszékünkön szállóigévé vált egy jegyzőkönyv részlet, amely a feladat megoldását úgy írta le, hogy "kattint-kattint tovább, kész". Itt nyilván a gombok feliratára gondolt az illető. Ezen negatívumok ellenére el kell ismernem, hogy a hatékony munkához nélkülözhetetlen a kézreálló és áttekinthető munkakörnyezet a képernyőn is. Ebben segít az RStudio keretrendszer.

RStudio keretrendszer képernyőképe

Felépítésében nagyon hasonlít a mérnöki munkában szabványnak tekintett Matlab felületéhez. Tetszik, hogy külön területen vannak a kódok, a függvények és változók áttekintő táblázata, valamint az ábrák. A fülekkel az egyes ablakok felkínált lehetőségei között váltogathatunk. Régóta hiányoltam Linux környezetben egy könnyű és gyors exportálási lehetőséget az ábrákhoz. Ez most megérkezett! A formátumok között megjelent az SVG is, ami hiánypótló, ha pl. LibreOffice szövegbe szeretnénk jó minőségű vektoros ábrát beszúrni. Eddig Linux alatt elsősorban a PDF, PS exportot használtam TeX szövegekhez és a PNG-t webre.

A program teljes funkcionalitásáról a dokumentáció, képernyőképek és bemutató video megtekinthető a honlapján (www.rstudio.org). Kiemelném azonban, hogy többféle operációs rendszeren is működik (Mac, Win, Linux) és szerverként is feltelepíthető. Az R program használóinak csak javasolni tudom. Töltsék le és próbálják ki!