Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Bírálói tevékenység

szept 1, 19:41, |

 

Az előző bejegyzés meglehetősen régi. Ilyenkor elgondolkodom, hogy vajon mi is történt ami kitöltötte az időmet és nem értem rá írni. A felsőoktatásban dolgozó oktatóktól a munkaidő kb. 30%-ban elvárják a kutatást vagy a tudományos közéleti szereplést. A bírálói tevékenységet én kedvelem, mert sokat tanulok a benyújtott cikkekből. Mind a szerkesztési technikát, mind a kollégák aktuális tevékenységét tekintve.

Bírálati aktivitás

Az utóbbi 3 év leadott bírálati véleményeit gyűjtöttem össze. Mindösszesen 45 alkalommal küldtem értékelést 2011. január 1-től napjainkig. A tudományos folyóiratok közül magasan vezet a Food and Bioprocess Technology (FABT), melynek fiatal kora ellenére impozáns impakt faktora (4,115) van. A sorrendben következő Australian Journal of Multi-disciplinary Engineering (AuEng) egy különleges cikksorozathoz fűződő felkérés miatt került a dobogóra. A következő ábrán azokat a folyóratokat gyűjtöttem össze, amelyek legalább 2 alkalommal előkerültek 2011-2013 időszakban.

Folyóiratok gyakorisági adatai

Az éven belüli megoszlásukat figyelve évente jelentős eltérések tapasztalhatóak. 2011 és 2012 évben a nyár elején, míg 2013-ban az év elején és nyár közepén érkezett több felkérés. Összesítve a három év adatait, a következő grafikon mutatja be a jellemző éven belüli mintát.

Bírálatok éven belüli megoszlása

Átlagosan 1,41 bírálat/hónap tudományos közéleti aktivitás figyelhető meg. A különböző évek mintázata az alábbi grafikono látható.

Bírálatok éveken belüli mintázata

A 2013 év - kék vonal - természetesen az év végére még nem tartalmaz adatot. Az éves adatok páronként számított korrelációi 0,3313 alatt maradtak.

A két piacvezető kiadót tekintve az Elsevier vezet, bár a Springer aktívabb az egyetlen újságra jutó kiemelkedő gyakorisággal. A kimutatásban nem szerepeltek PhD bírálatok. Ezek sokkal alaposabb munkát igényelnek, ezért a befektetett munka nem összemérhető a cikkek értékelésével.

Az adatok elemzéséhez az R-project ingyenes programcsomagot használtam.

 

comments powered by Disqus