Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Alapítványi honlap elkészítésének tanulsága

márc 5, 18:55, |

 

Nemrég elkészült az Élelmiszertudományért OKF Alapítvány honlapja. Egy honlap tervezésénél az alapvető szempontokon túl fontos kérdés, hogy milyen technikai színvonalat képvisel, mennyire lesz időtálló? Kevés tartalom esetén különösen kiemelt jelentőségű a látvány.

Modern megjelenés

Manapság egyre több oldal jelenik meg teljes képernyő méretű háttérképpel. Amennyire tudom, az első nyilvános szolgáltató aki ezt a technikát alkalmazta, a Bing kereső. Az alapötlet kitűnő, hiszen abba az irányba mutat, hogy tetszőleges eszközön azonos felhasználói élményt kapjunk. A megoldás pedig drámaian egyszerű. A background-size CSS tulajdonság segít:

* { margin:0;padding:0; }
body { background:#000 url(pagebg.jpg) no-repeat center center fixed;background-size:cover; }

A teljes lefedettséghez érdemes a margin és padding paramétereket nullára beállítani. Ellenkező esetben böngészőtől függően a honlap körül keret jelenhet meg. Az eredmény táblagépen a következő lehet:

Honlap fekvő nézetben
Fekvő elrendezés

Elfordítva attól függően, hogy beállítottuk-e a min-width paramétert, maradhat az eredeti struktúra, vagy követheti az eszköz felbontását.

Honlap álló nézetben
Álló elrendezés

Aki kedvet érez modern megoldások alkalmazásához és szívesen olvas az újdonságokról, kövesse az A List Apart szakmai oldalt. Az un. responsive tervezés pl. már 2010 óta foglalkoztatja a szakembereket.