Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Tudományos források szervezése Mendeley segítségével

márc 14, 21:13, |

 

Megjelent a Mendeley referenciakezelő program következő (1.11) verziója. Akik nem ismernék, azoknak ajánlom kipróbálását. Saját publikációink és a referenciák kezelésében segít. Ezek mellett a fizetős verzióban hatékonyabb csoportmunkát lehet végezni.

Mendeley szolgáltatások

Egy közösségi profilt hozhatunk létre a honlapon, kicsit hasonló módon, mint a ResearchGate -en. Láthatjuk az ismerősök frissítéseit, amikor saját publikációikat rögzítik. Értékes funkció a referenciák gyűjteménye, ahol alkönyvtárakba szervezhetőek a cikkek.

Mendeley web felület

A cikkeket egy külön könyvtárba (mappa) másolva a helyi gyűjtemény szinkronizálható web tárhelyünkkel. A web tárhely ingyenes hozzáféréssel 2G méretű, melyhez 100M megosztott terület tartozik. A cikkek fel- és letöltéséhez telepíteni kell a kliens programot is.

Mendeley letöltése több operációs rendszerhez

Linux alá elérhető 32 és 64 bites általános verzió, valamint néhány kiemelt disztribúcióhoz előre fordított csomag. Az általános csomag kibontása után az alap beállításokat, mint a mendeley:// protokoll bejegyzése a telepítő elvégzi:

$ /opt/mendeley/bin/install-mendeley-link-handler.sh

A kliens program segítségével lehet csak feltölteni a cikkek dokumentumait. E mellett kényelmesebben érhetőek el a kulcsszavas hozzárendelések és csoportosítási lehetőségek is.

Mendeley desktop Linux 64

Aki szeretné könnyedén áttekinteni tudományos forrásainak gyűjteményét, nem hagyhatja ki az ilyen programokat. A lehetséges változatok közül nekem a Mendeley tetszik. Nem utolsó sorban a platformok támogatása miatt. Okostelefonról nem tervezem a használatát (iOS támogatott), de a Linux változat szépen stabilan működik.