Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Orvosi adatok kapcsolata

ápr 5, 19:07, |

 

Alapvető tanács internetezőknek, hogy az ember ne adjon közre adatokat saját egészségi állapotáról mondjuk Facebook oldalán. Én is csak az összefüggések miatt teszem itt, nem akarok ezen keseregni, vagy “minden lájkért 10 centet adományoz XY cég” típusú dolgokba kezdeni. Pláne nem várok ötleteket, köszönöm, hozzáértő profi orvosokkal találkoztam. A hosszú idő ellenére kevés rendelkezésre álló érték miatt most LibreOffice Calc programot használtam az elemzéshez.

Közismert kapcsolat: vas és hemoglobin

Mindenki tudna említeni nyilvánvaló összefüggéseket, ez természetesen igaz az ember orvosi adataira is. Ilyen például, hogy a magasabb emberek nehezebben (nagyobb a testtömegük). Ennél összetettebb kapcsolatokról is tanultunk biológia órán és tényként kezeljük, mint amilyen a hemoglobin és a vas esete. Mivel a vas része a hemoglobinnak, egyértelműnek látszik egy szoros, lineáris kapcsolat. Az alábbiakban egy év adatait dolgoztam fel. A kezdeti időszakban változatos, később 2 havonta rendszeres mintavételezés történt.

Vas és hemoglobin időbeli változása

Jól látható a két vonal párhuzamos futása. A százalékos értékeket az elvárt minimum koncentrációhoz képest tüntettem fel. Ez talán célszerűbb, mint a hivatalos umol/L és g/L mértékegységek. A koncentrációkhoz tartozó szubjektíven megítélt szintet jobb oldalon színekkel jeleztem. Az időközben történt vizsgálatok és kezelések nyilvánvalóan hatással voltak az értékekre, de ezek most az elemzés szempontjából lényegtelenek.

Biológiai rendszerek vizsgálata során megszoktam, hogy az elmélethez képest a komplex környezet és hatások miatt más modellek pontosabban leírhatják a folyamatokat. A két jellemző Pearson korrelációja 0,9436 elég nagy ahhoz, hogy sejtsük a lineáris kapcsolatot. A rangkorreláció kismértékben emelkedett ehhez képest és 0,9524 értéket ért el.

Vas és hemoglobin kapcsolata

A vas és hemoglobin koncentrációkat egymáshoz viszonyítva a fenti ábrán az egyenes jól illeszkedik, de nem teljesen meggyőző. Egyrészt matematikailag két kiugró ponton kívül a többi szinte egy kupacban van, így az illesztés bizonytalanságát növelik. Másrészt az idő előre haladtával az egyik adat elérte a 100% határt, míg a másik továbbra is 50% alatti. Ez egyértelműen nem lineáris kapcsolatot jelez, habár itt kell hozzátenni, hogy a jelenség lehet a betegség okozta deviancia.

Összefoglalás

Összességében úgy gondolom, hogy a közismert orvosi és egészségügyi összefüggésekben hihetünk, bár nem feltétlen jelentenek függvényként egyértelműen leírható kapcsolatot. Ez nem az én szakmám, de úgy sejtem, hogy az általános megállapításokat egészséges emberek adatai alapján tették, így betegeknél nem feltétlen várhatóak azonos összefüggések. A fenti ábrákból látható, hogy van kapcsolat a két anyag koncentrációja között, bár nyilvánvalóan nem lineáris, vagy több szakaszra bontható.

Egy esetből (ebből) senki se vonjon le messzemenő következtetéseket! Ha valakit komolyan érdekel ez a terület, javaslom olvassa el Dr. Egyed Miklós A vasanyagcsere és betegségei című könyvét.