Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

GNOME program gyorsindítóba illesztése

jan 31, 19:43, |

 

A Linux egyik hatalmas előnye, hogy temérdek kitűnő program érhető el ingyenesen hozzá. Sajnos ezek a programok igen változatos minőségben kerülnek ki a készítők keze alól a kényelmi szolgáltatásokat tekintve. Gyakori, hogy a sikeres telepítést követően izgatottan keressük a programot a többiek között, de nem látszik. Könnyen orvosolható a probléma.

Telepítés a gyorsindítóba

Maga a program telepítése szerencsére általában nem okoz problémát. A nagyobb lélegzetvételű szoftverek esetén van letölthető bináris állomány, így nem kell nekünk fordítani. A disztribúcióhoz nem csatolt, vagy abban nem elérhető programokat az /opt könyvtárba illik telepíteni. Tegyük fel, hogy sikerült és elkészült az /opt/utility könyvtárunk, amiben a runme programot szeretnénk használni. Illesszük be a gyorsindítóba:

GNOME képernyőkép a gyorsindítóról

Első lépésként készítsük el a programot bemutató utility.desktop szöveges fájlt:

[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name=My special utility
Comment=A very useful application doing nice things for me
Exec=/home/me/.local/share/runmyutility
Icon=/opt/utility/icon.png
Terminal=false

Ezt a fájlt másoljuk be a saját alkalmazás listánkba:

$ cp utility.desktop ~/.local/share/applications/

A program használatához szükséges a megfelelő indítóállomány is, amely többnyire csak egy szimbolikus link a programra. Rosszabb esetben írnunk kell egy kis szkriptet:

#!/bin/sh
# This script will start software: Utility
# Copy this file to ~/.local/share/
cd /opt/utility
./runme

Ez utóbbi trükkre akkor lehet szükség, ha a program saját extra beállításokat szeretne indulása előtt és nem a bináris alkalmazással indítjuk, hanem van saját szkriptje.

A GNOME felület jól kiegészíthető, ha tudjuk mit hol keressünk. Az alkalmazásindító állományairól bővebben olvashat a GNOME Developer oldalán: