Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Egérrel görgetés beállítása Linux gépeken

febr 21, 17:13, |

 

A vegyes operációs rendszerek használata alapvetően nem okoz gondot, de kisebb kényelmetlenségre mindenki számít. Nos engem őrülten zavar az egér görgetésének eltérő értelmezése. Abban egyetértenek a Win és Linux gépek, hogy a görgetősáv elemének mozgását - programozói szemlélet - követik. Hát a Mac gépek nem.

Probléma és megoldás

Az alapvető eltérés Mac gépeken, hogy ott a görgő mozgása a látvány mozgásával egyezik meg alapértelmezetten. A többi rendszeren ezt jellemzően "természetes görgetés" névvel illetik. Ezzel csak annyi a gond, hogy gyorsan hozzászoktam és már a többi gépen is automatikusan így görgetek és csodálkozva nézem ha nem történik semmi. A beállítás elméletileg könnyű, csak át kell kapcsolni. GNOME rendszeren nyissuk meg a beállításokat:

GNOME beállítások

Az egér beállításait kiválasztva az utolsó szekcióban van lehetőségünk átállítani a görgetés irányát. Sajnos az utolsó rész csak a tapipadra (beépített érintőlap) vonatkozik.

GNOME beállítások egérhez

Nyilván már ez is haladás, de a normál egérhez mást kell tegyünk. Legnagyobb meglepetésemre kis reszelésre kényszerülünk. A home könyvtárban az ~/.Xmodmap fájlban kell átírni a sorrendet. Feltéve, hogy alap rendszerrel működünk, ahol ilyesmire még nem volt szükség és nem is létezik a fájl:

$ cat > .Xmodmap
pointer = 1 2 3 5 4 7 6 8 9 10 11 12
^D
$ xmodmap ~/.Xmodmap

Az "5 4" felcserélt sorrend az egér X11 ZAxisMapping paraméterét változtatta meg. Most már készen van, az utolsó sorral pedig azonnal aktiváltuk is az új beállítást. Ha a vízszintes görgetés irányát is szeretné valaki megcserélni, akkor a sorban "6 7" is felcserélendő.

Végül ez az apró de nagyon idegesítő különbség pár sor begépelésével - vagy CTRL-C/CTRL-V - megoldható. Remélem ez másnak is segít, aki Linux és Mac rendszereket használ vegyesen.