Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Party perec

ápr 11, 19:04, |

 

Tanszékünk (Fizika-Automatika Tanszék) közösségi életét rendszeresen baráti összejövetelekkel színesítjük. A party közös sütés-főzés és baráti beszélgetés. Amit lehet, mi magunk állítunk elő (pizza, bográcsban gulyás, kertben grillezett húsok, stb.). Most a perec receptjét szeretném megosztani.

Elkészült perec

Összetevők

Az alábbi recept kb. 12-15 perecre elegendő. Az összetevőit két csoportra osztjuk, tészta és díszítése.

Tésztához:

  • 1 kg liszt (BL55)
  • 3 dl tej
  • 2,5 dl víz
  • 8 dkg margarin
  • 2 cs szárított élesztő
  • 4 csipet só

Díszítéshez, kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 2 csipet só

Elkészítés

Egy elég nagy tálba szórjuk bele a lisztet, a margarint morzsoljuk el a liszt segítségével. Ezt követően tegyük hozzá az élesztőt, sót, öntsük bele a tejet és vizet. A víz mennyiségét kicsit növelhetjük - max. 0,5 dl hozzáöntésével -, ha valakinek nehezebben megy a gyúrás vagy lágyabb tésztát szeretne. Robotgép helyett a saját kezet javaslom. A dagasztás nem nehéz, rövid idő alatt összeáll a tészta. Akkor jó a tészta, ha homogén - nincsenek benne érezhető csomók - és elválik az edény falától. Ezek után tegyük félre kelni (kb. 30 perc), takarjuk le ruhával.

Ameddig várjuk a tészta dagadását, előkészíthető a díszítés. Egy pohárba vagy kisebb edénybe üssük bele az egész tojást, majd ízlés szerint sózzuk meg. A sütőt is elő kell melegíteni, kb. 190°C hőmérsékletűre.

Amikor megkelt a tésztánk, kb. 10 dkg adagokat nyújtsunk ki ujjnyi vastag hosszú hengerré. Több tésztával és hosszabb csíkkal nagyobb perec készíthető. A tészta csíkunk két végét egymással keresztezve csavarjuk össze és hajtsuk a közepe alá. Tegyük tepsibe (sütőpapírra), majd a tetejét kenjük meg a sózott tojáslével. A sütés kb. 15 perc, amíg a teteje szépen bebarnul.

Jó étvágyat!