Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Miért nem látszik az aura?

júl 20, 12:30, |

 

Manapság egyre többet hallani az alternatív világ csodáiról, tudományt megcáfoló leleplezésekről. Az egyik közkedvelt jelenség az "auralátás". Ez egy olyan állítólagos speciális képesség, amely segítségével látható az egyének kisugárzása testük körül, sőt, a színéből lelkiállapot és betegség is felismerhető. Egyesek saját bevallásuk szerint ezt a televízión keresztül is látni vélik.

Az emberi látás alapjai

Az emberi látás a szemünkre hagyatkozik, mint érzékszervünkre. Az emberi szem olyan átlátszó gömb, amelynek alján idegvégződések fogják be a fényt. A szemfenéken látható idegek közül a szín érzékelésért három fajta felel. Ezek a 400-700 nm tartományban képesek befogadni a fényt. A három típus érzékelési tartománya:

  • S : 400-500 nm
  • M: 450-630 nm
  • L: 500-700 nm

E három idegnek a legérzékenyebb hullámhossza, valamint a színes fényre adott válasza eltér. Ennek az eltérésnek köszönhető a színlátásunk, amit a 3 típusú idegsejt után trikromatikus látásnak is neveznek. Más élő szervezetek akár 4-5 színlátó ideggel is rendelkezhetnek (pl. rovarok), ami sokkal érzékenyebb színlátást eredményez. Az ember meg kell elégedjen a 3 ideggel, valamint egy sötétben használható pálca-szerű idegel. Ez utóbbi ideg egyébként a kék fényre a legérzékenyebb. Összességében mondhatjuk, hogy az ember kb. 400-700 nm tartományban lát. Nyilván vannak kisebb mértékű egyéni eltérések, de ettől még nem lesz röntgen szemünk. Kísérletekben állítólag 1050 nm maximális hullámhosszig jutottak.

Emberi szem felépítése
Forrás: FamilyConnect

Az emberi test kisugárzása

Ahhoz, hogy látni lehessen az aurát, azt az emberi szervezetnek ki is kell bocsátani. Tehát az emberi test által sugárzott elektromágneses hullámot érzékelhetjük auraként. Fontos, hogy az auralátók belső kisugárzásról beszélnek, nem visszaverődésről vagy tükröződésről. Ennek kétféle megoldása lehetséges.

Az első, hogy a test által kibocsátott hőt látja. Ez az infravörös sugárzás tartományába esik. Az emberi test hősugárzása tipikusan 8000-15000 nm tartományban keresendő. A hőkamerák is jellemzően itt (14000 nm) működnek. Az emberi látással összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy ez a sugárzás számunkra nem látható. Próbálja ki otthon: tegyen egymás mellé 20°C (szobahőmérsékletű) és 70°C (melegített teavíz) hőmérsékletű vizet pohárba. Más a színük?

A másik lehetőség a test természetes rezgéseinek felfogása. Minden testnek van saját rezgése és ennek jellegzetes frekvenciája. Az emberi test rezgése kb. THz (terahertz) tartományban található. Ez a sugárzás a mikrohullám és a rádióadás között helyezkedik el. A linken bemutatott ábra (forrás: NASA) jól szemlélteti ez milyen messze van a látható fénytől. Megállapítható, hogy az emberi szem ezt sem képes érzékelni. A mikrohullámú sütőben melegítés közben látszik az étel, ami a beépített lámpának köszönhető, nem a mikorhullámot látjuk.

Összefoglalás

A fenti két szempont, tehát az emberi látás határai, valamint az emberi test lehetséges kisugárzása között nincsen közös rész. Az külön érdekes, amikor valaki a telekommunikációs eszközökkel továbbított korlátozott (400-700 nm) adásban állítólag meglátja az aurát.

A fenti szövegben szándékosan nem tudományos cikkeket hivatkoztam. Ezek elolvasásához többnyire előfizetés szükséges, másrészt a közösségi médián felnövekvők számára a Wikipedia a tudás forrása. Szerencsére a Wikipedia oldalain szintén megtalálhatóak a felhasznált információk.