Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Élelmiszermérnök felvételi 2015

júl 30, 18:10, |

 

Élelmiszermérnökként és tanárként is érdekel az élelmiszermérnöki és -tudományi képzés hazai helyzete. A felvételi ponthatárok és jelentkezések statisztikai adataiból kiolvasható az intézmények népszerűsége. A ponthatárok változása általában jól jelzi, mennyi pótlás és alapozás szükséges a szakmai ismeretek bemutatása előtt. Szerencsémre a legmagasabb pontszámokkal felvételiző diákokkal találkozom.

Élelmiszermérnök képzés

Az alapképzés (BSc) és mesterképzés (MSc) négy intézményben valósul meg: BCE ÉTK, SZTE MK, DE MÉK, NYME MÉK. 2015-ben összesen 452 diákot vettek fel BSc szintre és 90 mérnököt MSc szintre. Az alapképzés felvételi ponthatárait összehasonlítva élen áll a BCE ÉTK.

Élelmiszermérnök BSc felvételi ponthatárok 2015

A ponthatárral összehasonlítva kissé másként alakult a felvételt nyert elsősök létszáma (r=0,764).

Élelmiszermérnök BSc felvettek létszáma 2015

Ezek látványos különbségek és mind létszámban, mind ponthatárban a BCE ÉTK vezet. A mesterképzés belépő hallgatói jobban eloszlanak az intézmények között, ez látszik az alábbi összehasonlító táblázatban:

KépzésBCE ÉTKSZTE MKDE MÉKNYME MÉK
Alapképzés (BSc)242
(53,5%)
109
(24,1%)
69
(15,3%)
32
(7,1%)
Mesterképzés (MSc)34
(37,8%)
32
(35,6%)
20
(22,2%)
4
(4,4%)

MSc szinten két képzést különböztethetünk meg, az élelmiszermérnököt, valamint az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnököt. A 90 főből 37 fő (41,1%) jutott be mérnöki és 53 fő (58,9%) biztonsági-minőségi képzésre. Az MSc képzés látványosan alacsony létszáma annak is köszönhető, hogy a sajtóban megjelent egyetemekkel kapcsolatos híresztelések év elején kezdődtek, már a felvételi időszakában. Ez sajnos sokakat elbizonytalaníthatott.

Biomérnök képzés

A biomérnök képzés friss, még fiatalabb, mint az élelmiszermérnök. Mégis érdemes azt is megnézni, mert sok hasonlóság van a kettő között, különösen ha a biotechnológiára és enzimek hasznosítására gondolok. A biomérnökök állíthatják elő az élelmiszeripar és a fogyasztók által keresett új természetes összetevőket. 2015-ben összesen 372 fő biomérnök diákot vesznek fel az intézmények. A pontszámok és diákok létszámát tekintve egyértelmű a BME vezető szerepe (399 pont, 130 fő), ugyanakkor már több éve a BCE ÉTK második helyen követi (355 pont, 85 fő).

Élelmiszerlánc stratégia támogatása

2015. május óta húzódik a felsőoktatás következő reformjának bejelentése. Sok verzió előkerült, de ilyen összehasonlítást nem láttam. A magasabb pontszámmal felvett több hallgató jobb lehetőséget biztosít nem csupán az élelmiszeripar szakemberekkel történő ellátására, de a szerteágazóbb kutatásra-fejlesztésre is. Ezek az adatok biztatóak és a jelentkező diákok választásán keresztül mutatja az ágazat iránti érdeklődést, bizalmat. Összességében az élelmiszermérnök képzés keresett és biztosítottnak látszik a megfelelő szakember gárda. A létszámokat és BSc/MSc arányokat nézve összhang van a felvevő piac és a képző intézmények között.