Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Online ételrendelés

aug 9, 15:40, |

 

Az online ételrendelés nagyon kényelmes, könnyedén válogathatunk jelentős kínálatból. Az elmúlt években a Foodpanda és a Netpincér szolgáltatásokat használtam (a Foodpanda honlapot felvásárolta a Netpincér). Az alábbi összesített statisztikából a saját fogyasztási szokásaim látszanak. Mindezt azért néztem meg, hogy lássam, mit tudhatnak meg rólam a rendeléseim alapján.

Rendelési statisztika

Az adatok 2014. július és 2015. április közöttiek. Az időbeosztásomat nézve ezáltal van benne nyári és téli pihenő idő, valamint zsúfoltabb oktatási szakasz. Ha a rendelések időbeli megoszlását vizsgálom, közel egyenletes gyakoriságra számítanék. A hét eleje azonban nagyobb súllyal szerepel (hétfő 25,3% és kedd 22,8%) míg a hét vége kisebbel (péntek 11,4%). A következő ábra mutatja a hét munkanapjainak arányát:

Rendelések megoszlása a hét munkanapjain

A következő szempont erősen ízlés függő. Megvizsgáltam, milyen menüket rendeltem. A választék: kínai, mexikói, olasz (szinte kizárólag pizza), török, amerikai (hamburger). A menü megnevezések kevésbé precízek, de egyértelműek és az étlapokon is ezeket használják. Szeretek új ízeket is kipróbálni, de ami nem jött be, azt nem erőltettem. Arra számítottam, hogy a kínai menü erősen túlsúlyba kerül (40,5%), de szorosan követi a mexikói (35,4%). A szoros követés a többihez képest értendő, ahol 3. helyen az olasz áll (10,1%). A megoszlást a következő ábra mutatja:

Rendelések megoszlása típus szerint

Ha a menü típusát időben vizsgálom, hétfőn a legvalószínűbb a mexikói (45%) esetleg kínai (35%). A hét vége felé hasonlóan kiemelkedő menüt nem látni, azonban csütörtökön és pénteken soha nem rendeltem amerikai étlapról. Ez utóbbi számomra érthető, mert péntekenként rendszeresen eszek kézműves hamburgert (nem online rendelve). Egyik menü sem korrelál szorosan a heti rendelési gyakorisággal.

A feltétek között messze a többiek előtt vezet a csirke (67,1%), amit a marha (21,5%) követ. A menütípusok kombinációját nézve a csirke x kínai (38%) és csirke x mexikói (24%) a leggyakoribb, majd harmadik helyen a marha x mexikói (8,9%). A következő ábra a feltétek megoszlását mutatja:

Rendelések megoszlása feltét szerint

Van pár ritkábban előforduló feltét is, mint a máj (csirkemáj), esetenként sajt vagy zöldség (vegetáriánus). Érdekes módon a sertéshús 3,8% arányával nem túl valószínű választás. Személy szerint valóban nem kedvelek bizonyos sertéshús ételeket, de arra nem számítottam, hogy ennyire kiszorul. A feltéteknél már megfigyelhető a napi rendelési gyakorisághoz hasonló minta. A csirkehús és a munkanapok gyakorisága szoros korrelációt mutat (Spearman r=0,975). A marhahús esetén nincsen ennyire jellemző mintázat, de az látszik, hogy szerda-csütörtök valószínűbb, mint hétfő-kedd.

Összesítés

A rendelési adatokból érdekes minták és szokások rajzolódnak ki. Az étel választásom nagy valószínűséggel kínai vagy mexikói, leginkább csirkével vagy marhahússal. Az időbeli mintázat a saját szokásaimat és beosztásomat (pl. órarend) tükrözi. Az eredményekből kiindulva úgy tűnik van értelme ilyen adatbázisok gyűjtésének, mert a kimutatásokkal pontosabban megjósolhatóak a fogyasztói igények.