Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

PhD kutatás témakiírások 2015

nov 3, 17:02, |

 

Elérhetővé váltak a tavaszi doktori felvételi eljáráshoz ajánlott kutatási témakörök. A lista megtekinthető és kereshető az Országos Doktori Tanács honlapján. Az Élelmiszertudományi Doktori Iskola keretében két témakört hirdettem, az egyiket társ-témavezetőként. Jelentkezési határidő: 2015. január 31.

Ajánlott témakörök

Személy szerint a számítógépes képfeldolgozás felhasználásával ajánlottam témákat, angol nyelven. A módszertani fejlesztéshez statisztikai jártasság (R-project) és némi programozói érdeklődés vagy tapasztalat (Java, C++, GNU Octave, Scilab) szükséges.

1., Evaluation of food quality with digital image processing

Background: Visual evaluation of food is common practice performed in sensory analysis or by consumers. Visual properties such as color, surface pattern and size, shape may change during processing and ripening of raw materials. Color and its transformed representations, statistical attributes of sufrace pattern and description of morphology was found to be able to distinguish food of different type and grade.
Objectives: The main goal is to optimize what optical properties can sussessfully desribe quality measures of given foodstuff. Color images are to be used and extracted parameter set is expected to help classification of quality grades, detect defects, predict likely shelf-life and help optimization of processing technology.
Expected results: Multivariate models are to be developed for classification purposes. Relationship between selected optical features and physical, chemical parameters of foodstuff might be used in optimization of processing technology and prediction of shelf-life as well.

2., Evaluation of cheese quality using hyperspectral imaging and laser induced diffuse reflectance

Co-supervisor: Dr. Ferenc FIRTHA

Background: The optical properties of milk were found to change according to the composition and origin of raw material, physical properties. Diffuse reflectance measured in certain wavelength ranges was found to respond sensitively to changes in optical properties of biological material. Hyperspectral imaging technique was found to be able to monitor changes in food quality and may be a properous tool for grading.
Objectives: The main goal is to evaluate how optical properties change during ripening and processing of cheese. Spatial and spectral information provided by hyperspectral imaging are to be used to develop models of ripening and quality assessment.
Expected results: Relationship between optical properties and physical parameters, grades may offer new models for rapid non-destructive quality assessment and shelf-life prediction of cheese.

Háttér információk

A témakör szakirodalma igen aktív, sok cikk megtalálható a ScienceDirect keresőben. A témavezetők publikációs aktivitása megtekinthető a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) adatbázisában. A személyes azonosítóm (AuthorID) 10010788.

MTMT összefoglaló táblázat

 

comments powered by Disqus