Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

KEK Gólyabál 2015

nov 16, 19:13, |

 

Az idei gólyabál november 13-ra, pénteki napra esett. A bál szokásos programja az ünnepélyes megnyitót követő keringő, gólyaeskü, a gólyák táncos műsora, majd ezt követően buli kifulladásig. A Budai Campuson – volt Kertészeti Egyetem vagy KEK – Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési karok hallgatói ünnepeltek. A hallgatók azzal tiszteltek meg, hogy én mondhattam el a köszöntő beszédet.

Gólyabál ünnepélyes megnyitó, 2015
Fotó: Budai Campus Gólyabál

A beszéd megírása igazi kihívás lett. Első szempont volt, hogy ne legyen túl hosszú. Én magam sem kedvelem, ha valaki csak húzza az időt feleslegesen. A programban 15 percet hagytak a beszédre, de szerintem illetlenség ezt kihasználni. A második szempont a megfelelő üzenet. A BCE Budai Campus az elmúlt időben sokat szerepelt a médiában a felsőoktatási reformok miatt, de ezt a témát érthetően nem terveztem. Szerettem volna valami személyeset mondani, ami valóban kötődik a helyhez és személyekhez.

A színpadon állva nem minden hangzott el tervszerűen, de azok kedvéért, akik esetleg nem voltak éppen a teremben, az alábbi szöveggel készültem.

Kedves Gólyák, Tisztelt Vendégek!

Sok szeretettel köszöntök mindenkit a 2015/2016-os tanév gólyabálján! Megtisztelő, hogy idén engem kértek fel az ünnepélyes megnyitásra.

Sok elsőévessel már találkoztam a gólyatáborban. Úgy láttam jól érezték ott magukat. Ma azért vagyunk itt, hogy a gólyákat, Önöket ünnepeljük.

Szeptember 7-én az egyetem ünnepélyes tanévnyitóján teljes jogú egyetemi polgárrá váltak. Ezzel csatlakoztak a Budai Campus hallgatói táborához. Nincsen ma itt minden hallgatótársuk, összesen több, mint 3000-en vannak. A diáktársak mellett Önök egy új szakmai közösséghez is csatlakoztak. Ha felnéznek a karzatra, olyan tanárokat látnak, akik a folyosói tablókról néznek vissza. Van, aki frissen végzett, de olyan is van, aki a szüleiket is tanította. Reméljük a gyermekeik közül páran szintén ide jelentkeznek. Ha találkoznak a szakma képviselőivel: kertészet vezetővel, borász gazdával, önkormányzati főépítésszel, sörfőzővel vagy sajtkészítővel, meglepően sokan mondják majd, hogy büszkék arra, hogy a Kertészetin végeztek. A KEK klubbnak, a Kertészetinek és a Budai Campusnak mindig jó híre volt és jó híre lesz. Mert ez azokon az embereken múlik, akik itt vannak, és itt voltak. Az öregdiákok, mi tanáraik és Önök, a mostani diákok közösen teremtettük meg és ápoljuk hírnevünket.

A tanárok és öregdiákok nevében mondhatom, örülünk, hogy ennyi tehetséges fiatal választotta a szakmánkat. Köszönjük, és gratulálunk az eddigi sikerükhöz!

Nemsokára leteszik a gólyaesküt és legalább a mai napra megfogadják, hogy minden szervezőt meghívnak egy italra. Tapasztalatból mondom, van, aki megtartja a gólyaeskü egy-egy részét és nem jár előadásra, a vizsgára alig készül. Ez nem baj, így sokáig élvezhetjük egymás társaságát. Azt ne felejtsék el soha, hogy miért jöttek ide és mit szeretnének elérni.

Mindazok, akik örömmel fogadjuk be Önöket, holnap, jövőre és később bármikor ugyanígy szeretnénk büszkék lenni Önökre.

A mai nap a vidámságé és az ünneplésé. Ráadásul „péntek 13” van, közismerten szerencsés nap.
A gólyabált ezennel megnyitom! Jó szórakozást!

A szöveget felolvasva 4-5 perc lehetett. Az interneten nem igazán érhető el ilyen köszöntő, ami érthető a speciális személyre szabott üzenet miatt. Én is azokra gondolva osztom meg, akik nem tudtak eljönni és velünk ünnepelni. Ezúton ismét gratulálok a gólyáknak és kitartást kívánok a közelgő első vizsgaidőszakhoz.

 

comments powered by Disqus