Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Fényképek a közelmúltból

jan 2, 20:04, |

 

Az elmúlt ünnepi időszak elsősorban pihenéssel és adatmentéssel telt. Az adatmentést sokan szükséges, de unalmas és hosszadalmas eljárásnak tekintik. A részleteket megtekintve azonban érdekes dolgok derülhetnek ki. Tudom javasolni mindenkinek, hogy egy kicsit tekintsen bele a mappáiba.

Fényképek mentése

A fényképeimet a számítógépen csak az aktuális évben tárolom, de előfordul, hogy csak az utolsó fél évet. A többi, korábbi felvételek, külső lemezen pihennek. Az idei frissítés során összegyűjtöttem az elmúlt évek adatait. 2007-től tárolom a képeket a jelenlegi HDD-n. Összesen 26.640 db fénykép gyűlt össze 121,03 GB méretben. Mivel a 2015-ös év az adatmentés idején nem zárult le teljesen, azt lehagytam a grafikonról.

Fényképek száma évente: 2007-2014
Fényképek mennyisége 2007-2014 évekre

A képek mennyisége rendezvényektől és programoktól függően ingadozik. Általában szeretek sok képet készíteni, hogy legyen miből válogatni. Amelyik évben több eseményen vettem részt, a grafikon is látványosan követi. A fájlok által elfoglalt terület nem csupán a rögzített képek minőségétől függ. Természetesen befolyásolja a készülékek kapacitása is:

  • Kodak EasyShare Z650
  • Casio Exilim Z16
  • Samsung WB352F
  • Olympus E-410
  • Nikon D5100

Ezért nem a fájlméretet és lemezterületet ábrázoltam. Évente átlagosan 2960 db fényképet mentettem el 13,45 GB méretben. Az utolsó 9 év átlagos képmérete 4,65 MB. A szerintem legjobban sikerült válogatott fotókat az 500px.com oldalon tettem közzé. Közülük jelenleg nézettségében a Szabadság híd képe vezet:

Szabadság híd esti fényei
Szabadság híd esti fényei (Fővám térről nézve)

Igyekszem a fényképekből minél többet megosztani tartalom függvényében itt a blogon, az 500px oldalon és a Facebook közösségi oldalon. A rendezvények fotózása mellett szeretnék nekivágni az ételfotózásnak és a stock fotózás is nagyon csábító. Nem ez az újévi fogadalmam, de több időt tervezek rájuk (ha bejön).