Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Corel AfterShot Pro 3

júl 15, 19:26, |

 

Régóta természetesnek tűnt, hogy a fényképek szerkesztésére igazán alkalmas kereszt-platformos program a nyílt forráskódú Gimp, főleg Linux-on. Nemrég felfedeztem, hogy több platformon is elérhető a Corel® AfterShot Pro 3 alkalmazás. Még barátkozunk, de eddig nagyon tetszik a gyorsasága és felépítése.

Corel AfterShot Pro 3

A program kellemesen kis méretű, nem eszik sok erőforrást. Eddig tökéletesen működik, a legfontosabb funkciók könnyen elérhetőek. Pár éve Linux-ról Mac operációs rendszerre váltottam, a képernyőképek ezért MacBook Air laptopon készültek. A leggyakrabban használt eszközök (pl. fehéregyensúly, levágás, forgatás) a kép alatti részen egy kattintással elérhetőek. A nagyító (jobb felső sarokban) segítségével könnyedén megnézhetjük az eredeti kép bármely részletét 1:1 méretben.

Nagyító funkció
Nagyító funkció 1:1 részletek megtekintésére

Ha kis képernyőn valaki úgy érzi, hogy kevés helye maradt, a szürke nyilakkal dokkolhatja az oldalsávokat. A COREL honlapján azt ígérik, hogy gyorsan működik és eddig ezt megerősíthetem. A képen végzett változtatások önálló fájlba kerülnek, így az eredeti kép mindig megmarad.
A levágás (crop) funkció barátságos előnézeti képet ad. Az arány listából is választható és rögzíthető, ami nagy segítség. A segédvonalak a harmadoló (rule of thirds) pozícióban vannak.

Levágás - crop - funkció
Levágás (crop) funkció

A minta kép, melyet a fenti képernyőfotókon használtam:

Pitypang - gyermekláncfű
Pitypang – gyermekláncfű

Összességében az AfterShot Pro 3 program minden olyan alap funkciót tartalmaz, amely fotósként nekem kell. Lehet, többet is, csak még nem tartok ott az ismerkedésben. Az elérhető video bemutatók igéretesek.