Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

AfterShot Pro kezdő lépések

júl 23, 16:57, |

 

A Corel cég nevét talán mindenki a grafikai programokkal köti össze, szerintem jogosan. Ezért is fogadtam nagy kiváncsisággal a fotósoknak készült AfterShot Pro 3 programot. Látványosan gyors és a funkciók kézre állnak, de néhány extra beállítást érdemes megtenni rögtön az elején.

AfterShot Pro és GIMP

A Linux világából érkezve egyértelműen a GIMP programot használom képek szerkesztésére. Már remekül kiismerem a funkcióit, semmiképpen nem kívánok megválni tőle. De természetesen nem is kell. Az AfterShot Pro képernyő bal felső részén egy gomb megnyomásával kedvenc programunkkal folytathatjuk vagy fejezhetjük be az aktuális kép szerkesztését.

Külső szerkesztő program megnyitása
Külső szerkesztő program megnyitása

Telepítés után csak egy nyilat látunk, de amint kiválasztjuk a programot, annak ikonja jelenik meg helyette. A felugró ablakban kiválasztható a program és a kép tulajdonságai. A képről ilyenkor TIFF formátumú másolat készül és azt szerkeszthetjük. Én elsősorban (igazából kizárólag) JPEG formátumban fotózom, ezért a 8 bit számomra elegendő, de természetesen a RAW formátumot használók várhatóan a 16 bit színmélységet választják. Ha valakinek különleges igénye van, akkor széles választékot talál szín profilokra is. Általános felhasználásra az sRGB tökéletesen megfelel. Utolsó opció a felbontás (dpi), amely képernyőn és kivetítőn történő felhasználáshoz maradhat az alapértelmezett 150.

Külső szerkesztő program beállításai
Külső szerkesztő program beállításai

Mentés (Batch Output)

Az AfterShot Pro 3 program több beépített export lehetőséget is felkínál, de célszerű őket kissé személyre szabni. Az alapértelmezett listát a haladók megnyirbálhatják, de inkább az igényeink szerinti bővítését javasolnám. A bal oldali “Output” fül “Batch Output” részében található a lista.

Csoportos mentés beállításai
Csoportos mentés beállításai

Kezdő lépésként célszerű a meglévő opciók klónozásával elkészíteni amit szeretnénk. Én két új export lehetőséget adtam hozzá.

  • Az 500px fotós oldalra kerülő képekhez: JPEG formátumban, 97% minőségben, proof méretben, EXIF és egyéb információkkal
  • A blogra (ez az oldal) kerülő képekhez: JPEG formátumban, 92% minőségben, proof méretben, információk nélkül

Az exportáláshoz külön könyvtárat állítottam be és a képek nevéhez azonosító előtagot is adtam. Ezt a medolgást jobban éttekinthetőnek éreztem, mintha a forrás könyvtárba kerültek volna sorszámozott másolatként. Végezetül érdemes áttekinteni az exportáláshoz beállított billentyű-kombinációkat. A várhatóan nem vagy alig használt opciók mellől töröltem a gyorsbillentyűket.