Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Őszi Kertészeti Napok

okt 15, 20:42, |

 

Péntektől vasárnapig (X.13-15) tart az Őszi Kertészeti Napok 2016 rendezvény. A SZIE Budai Campus területén megrendezett szokásos esemény egyben helyet ad a XXI. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenynek is. Szép virágokat, kézműves termékeket és művészeti alkotásokat láthatunk.

Fényképes beszámoló

Szombat délután érkeztem, amikor éppen esett az eső. A parkolóban a szokásos kiállítók kínálta virágok mellett kemencés lángos, rétes, aszalt gyümölcsök, sajtok és forralt bor is kapható. A rétest és a forralt bort teszteltük, csak ajánlani tudom. A K. épületben a bejáratnál virágok és kézműves termékek fogadtak. Különösen tetszett a mini kertek ötlete, amely a kis lakásokba is vidám hangulatot varázsol. A Bernikert két kisebb életképet mutatott be.

Virágtündér a mini kertben
Virágtündér a mini kertben

Az első kertben egy orchidea tündér látható. A tündérek ruhája utal a virágra, innen felismerhetőek. Tetszik a részletek kidolgozása (pad, madárház, stb.). Mint megtudtam, azt éppen az egyik kiállító hölgy készítette.

Hobbit stílusú ház
Hobbit stílusú ház

A második életkép egy Hobbit házikó bejárata, előtte paddal és kapuval. Ezek az apró munkák elférnek szinte bárhol, a katalógus szerint akár egy bőrödbe is telepíthetőek. Az előadói szárny folyosóján másféle kézműves remekek láthatóak. A Feszty Árpád Általános Iskola tanulói által festett, rajzolt alkotások képeit és a belőlük szerkesztett naptárakat állították ki.

Diákok festményei - Feszty Árpád Általános Iskola, Komárom
Diákok festményei (Feszty Árpád Általános Iskola, Komárom)

A díszteremben a kegyeleti virágközészeti verseny pályaművei mellett fonott és faragott alkotások is vannak. Lehet, hogy megszokott a virág formájú fonás, de még mindig lenyűgöző. Különösen, ha a sok munkára és időre gondolok, amit bele fektetett valaki.

Fonott virágdísz
Fonott virágdísz

A fafaragók két helyen is képviseltetik magukat. A földszinten a lépcső mellett és a díszteremben kiállított darabokkal. A természet formái vallási és népi motívumokkal jelennek meg.

Faragott férfi arc
Faragott férfi arc

Összességében egy érdekes kiállítás, nagyon sok virággal, díszekkel és a kert gondozásához ajánlott kellékekkel. A kézműves termékek és kiállított művészi alkotások további élményt biztosítanak. A rendezvény vasárnap még látogatható.