Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Taiwani konferencia képekben

nov 19, 20:01, |

 

November 8-ra meghívást kaptam a National Taiwan University Bio-industrial Mechatronics Engineering tanszéke által szervezett nemzetközi workshopra. A felkérés igen megtisztelő, 8 fő előadó és kb. 100 fő közönség részvételét tervezték. Örömmel fogadtam el a főszervező Prof. Ta-Te Lin meghívását és egy hetet töltöttem Taipei-ben.

Nondestructive Workshop

A műhelykonferencia a “12th Workshop on Nondestructive Quality Evaluation of Agricultural, Livestock and Fishery Products” címet viselte. A hallgatóság végül nem érte el a 100 főt szerintem, de azért szép számmal összegyűltek. A workshop első előadójaként kiemelt helyet kaptam, ezúton is köszönöm a kitüntetett figyelmet. A társ előadók Japánt (2 fő), az Amerikai Egyesült Államokat (1 fő) és Taiwant (4 fő) képviselték. A fellépés sorrendjében:

  • Dr. Baranyai László, Szent István Egyetem, Magyarország
  • Dr. Suming Chen, National Taiwan University, Taiwan
  • Dr. Kenshi Sakai, Tokyo University of Agriculture and Technology, Japan
  • Dr. Yi-Chich Chiu, National I-Lan University, Taiwan
  • Dr. Changying Li, University of Georgia, USA
  • Dr. Yan-Fu Kuo, National Taiwan University, Taiwan
  • Dr. Yoshinari Morio, Mie University, Japan
  • Dr. Ye-Nu Wan, National Chung-Hsing University, Taiwan

A rendezvényt követő díszvacsorán készült az alábbi csoportkép, helyi szervezőkkel:

Konferencia csoportkép
Konferencia csoportkép

Taiwan látnivalói

A workshop egy napot vett igénybe, e mellett bőséges szakmai-kultúrális programról is gondoskodtak. Természetesen mindenhol igyekeztem fényképeket készíteni. Habár nagyon ajánlották a “night market” meglátogatását, arra kevés idő maradt. A szállás közelében azért megnéztem a mellékutcákban kígyózó piacot. Egyedi hangulatú, különösen este, érdemes megnézni.

Taipei utcakép
Taipei utcakép

A közlekedésre sok bicikli és robogó jellemző. Tömegközlekedni buszokkal és metróval (MRT = Mass Rapid Transport) lehet. Nagyon messze nem csatangoltam a Campustól, de amerre jártam a közbiztonsággal nem volt gond. Sőt, az életük felettébb szervezettnek és szabályozottnak tűnt. Tetszett pár praktikus megoldás, mint a közlekedési lámpák visszaszámlálója vagy a buszokon a kanyarodás jelzése az utasoknak.

Szabadság tér, Taipei
Szabadság tér, Taipei

Meglátogattuk a főváros kultúrális központját, a nemzeti színház, koncert terem és Chiang Kai-shek emlékművével határolt Szabadság teret. A tér nevét nemrég változtatták meg, előtte Chiang Kai-shek nevét viselte, aki meghatározó szerepet játszott az ország életében.

Kilátás a Taipei 101 toronyból
Kilátás a Taipei 101 toronyból

Következő állomásunk a Taipei 101 torony volt, amely gazdasági- és rendezvényközpont. Az épület tetején, 382 m magasban kilátóról nézhetünk körbe. Lenyűgöző a látvány és szép tiszta időben messzire elláttunk. Aki szeretne, egy kis teraszra is kimehet pár méterrel fentebb, ám onnan a városnak csak egy része látható.

Nap és hold tava
Nap és hold tava

Ellátogattunk a “Nap és hold” tavához, amely nevét alakjáról kapta. A tó mentén egy kis- és egy nagytemplomot is meglátogattunk. A többség a kistemplomhoz ment, csupán pár lelkes túrista ment tovább. A nagyjából 800 méter távolságot hegynek felfelé kell megtenni, de megéri. Az ajándékboltban szép ízléses kis darabokat árulnak, megvásárlásukkal támogathatjuk a templomot. Érdemes körülnézni, nagyon tetszettek a faragott fa emléktárgyak.

Zöldségköret vacsorához
Zöldségköret vacsorához

A vendéglátás nagyon kedves és figyelmes. Volt szerencsém megkóstolni a helyi konyha jellegzetességeit és a híresebb fogásokat. Alapvetően jellemző volt a sok kis adagból álló kínálat. A sokféle ízletes ételből észrevétlenül is jóllaktunk, miközben megosztottuk egymás között. Az evőeszköz természetesen pálcika, de a tálaláshoz kés, villa is előkerült. Személy szerint legjobban a marhahús ételeiket kedveltem, azokat ajánlanám elsősorban.

A fényképekből készített válogatást Google Fotók albumba töltöttem fel.