Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Egyetemi rangsor 2016-2017

febr 14, 18:01, |

 

A Times Higher Education közzétette a világ egyetemeinek rangsorát. A címben megadott 2016-2017 meglepő lehet, de ez az akadémiai év – szeptembertől júliusig tartó tanév – ismeretében már érthető. A minősítéshez 13 szempontot vettek figyelembe, de csak azokat az intézményeket vizsgálták, ahol 2011 és 2015 között legalább 1000 tudományos cikket írtak (minimum 150 cikk/év).

Összehasonlítás

A vizsgált szempontok azért is érdekesek, mert tükrözik az egyetemekkel szemben támasztott elvárásokat, valamint azok súlyát. A pontozás összetétele: oktatás (30%), kutatás (30%), idézettség (30%), nemzetközi kitekintés (7,5%) és ipari bevételek (2,5%). Jelzés értékű, hogy a kutatási tevékenység és az eredmények közzététele/ismertsége összesen 60% mértékben járulhatnak hozzá egy egyetem sikeréhez.

A rangsorban az első 980 egyetem adatai láthatóak. Közülük mintegy 40% európai. Előkelő helyet kaptak az Egyesült Királyság, Svájc, Németország és Svédország. Az európai listán 147. helyezést ért el a legjobb hazai intézmény, a világranglistán 301-350 kategóriában végzett Közép-európai Egyetem .

A diák:tanár arányt figyelve a hazai minimum és maximum a Közép-európai Egyetem 5,8 és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 21,6, az átlag 14,46. A teljes lista diák:tanár aránya 1,1 és 100,3 között van, de egyik véglet sem biztosított előkelő pozíciót.

Érdekes szempont a nemzetközi diákok aránya, ahol 1-84% tartományban ingadoztak az értékek. Az extrém értékek itt sem jelentettek sikert, habár a második legnagyobb aránnyal rendelkező CEU (77%) a legjobb hazai helyezett. Ezt a szempontot nyilvánvalóan a tudományterülettel együtt kell figyelembe venni.

A hazai teljesítményt mérhetjük a világ élvonalához és környezetünkhöz is. Ha a szomszédos országokhoz viszonyítjuk magunkat, akkor megállapítható, hogy a szűkebb régióból a legtöbb rangsorolt egyetem magyar. Ugyanakkor a második helyezett Ausztria egyetemei előkelőbb helyezéseket értek el. A rangsor és létszám adatokat az alábbi grafikon foglalja össze.

Szomszédos országok összehasonlítása
Szomszédos országok összehasonlítása (forrás: World University Rankings)

Az egyetemek pozícióját nézve nem csak Ausztria felé érdemes tekinteni. Szlovénia, Románia és Ukrajna is kitűnő eredményt ért el. Különösen, ha számításba vesszük az országok adottságait, pl. lakosságát. A hazai intézményeket az alábbi táblázat mutatja be:

Magyarországi egyetemek helyezése (forrás: World University Rankings)
Egyetem Helyezés
Közép-európai Egyetem [CEU] 301-350
Semmelweis Egyetem [SE] 501-600
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem [BME] 601-800
Eötvös Loránd Tudományegyetem [ELTE] 601-800
Pécsi Tudományegyetem [PTE] 601-800
Szegedi Tudományegyetem [SZTE] 601-800
Debreceni Egyetem [DE] 800+

Mindenkinek gratulálok, aki megjelent a rangsorban! Remélem a hazai egyetemek belátható időn belül előrébb lépnek a listán. Ez nyilvánvalóan sok tényezőn múlik, de érdemes figyelni, hogy a nagyvilágban milyen elvárásokat fogalmaznak meg a felsőoktatással szemben.