Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Cseszneki vár

ápr 17, 19:21, |

 

Húsvét vasárnapját a Bakonyban töltöttem, egészen pontosan Cseszneken. Természetesen meglátogattam a Cseszneki Várat is. A vár rendbetételén 1970 óta dolgoznak, régészeti kutatásokkal együtt. Talán ennek is köszönhetően a helyreállítás messze van a befejezéstől, de a kilátásért mindenképpen érdemes felmenni.

Fényképek

A falu fölé emelkedő várat lehetetlen eltéveszteni, messziról látszik. Az út kissé laposan indul a faluban, de ez ne tévesszen meg senkit, pár kanyar után szép meredek lesz. Sportos túrázók pár perc alatt megtehetik az utat gyalog, de meg kell mondanom, a gépkocsikat is próbára teszi. A vár környezetében kettő parkoló is van, a falu felől az első közvetlenül a bejárat mellett. Innen már kövezett gyalogút visz tovább. A kapu mögött bordó információs táblákon tájékoztatnak a vár és környéke múltjáról. Ahhoz képest, ahogyan távolról kinéz, meg kell mondanom, a bejárat és a vendégfogadó rész meglepően modern. Nagy kár, hogy a felújítás még csak kis területen élvezhető. Amikor teljesen elkészül, a túrázók kiemelt célpontja lesz. A kezdeti emelkedő végén a Barokk-Óratorony fogadja a látogatókat. A kilátás már innen is kellemes, de a szél rendkívül erős. A kalapomba bizony bele kellett kapaszkodnom.

Cseszneki Vár, Barokk-Óratorony
Cseszneki Vár, Barokk-Óratorony

A vár négy fő részre osztható: alsó-vár, közép-vár, felső-vár és belső-vár. A nem túl nagy területen érdemes körbesétálni minden szegleten. A vár szintjei között a lépcsőfokok néha emberesre sikeredtek, a szokásosnál nagyobbat kell lépni. A fokozatosság elvét követve a szinteket végignézve haladtam fölfelé. Az óratoronnyal átellenes végen található a Keleti (Vigyázó) torony. A híd felújítása miatt éppen nem volt látogatható. Remélem szép kilátóhely lesz belőle.

Cseszneki Vár, Vigyázó torony I.
Cseszneki Vár, Vigyázó torony I.

A Keleti (Vigyázó) torony önálló erős építménynek látszik.

Cseszneki Vár, Vigyázó torony II.
Cseszneki Vár, Vigyázó torony II.

A belépésnél kapott térképen és ismertetőn játékszelvény is található. A sikeres beküldők pecsétgyűjtőt vagy hűtőmágnest nyerhetnek. A több, mint 700 esztendős Cseszneki Vár színes történetével és lenyűgöző kilátással várja a túrázókat.