Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Látogatás a Kamalduli remeteség kolostoránál

jún 9, 21:55, |

 

Az előző hétvégén meglátogattam a Kamalduli remeteség épületegyüttesét – volt kolostor – Majkon. A rend már nem aktív Magyarországon, szerzeteseit tar fejükről, hosszú szakállukról, fehér ruházatukról és hallgatási fogadalmukról ismerték. Mellesleg vegetáriánusok voltak, akik saját kertjük és a kolostor gazdasága által termesztett növényekből éltek.

Fényképes beszámoló

Az épületegyüttes 20 remeteháza, temploma és kastélya igen eltérő állapotban van. A templomot részben szétbontották a remeteség hazai felszámolásakor, a remeteházakat később lakásként hasznosították. A kastély épületét szépen felújították, remélhetően ez a munka folytatódik.

Remeteség temploma és az udvar
Remeteség temploma és az udvar

A laikus testvérek művelték a gazdaságot és a környező területet, amelyhez három halastó és egy vizimalom is tartozott. Figyelemre méltó gyógynövénytermesztést és lepárlást végeztek. A remeték saját műhelyükben is aktívan munkálkodtak, minden házban volt erre egy helyiség.

Remeteházak/cellaházak a templom körül
Remeteházak (cellaházak) a templom körül

Három év próbaidőt követően a 4 szobás remeteház és a ház belső udvara volt a remeték élettere. A remeték életét jelenleg fotókiállítás mutatja be. A fényképek Lengyelországban készültek, ahol a művészek a remetékkel együtt éltek egy rövid ideig. A kastély termeiben ezen felül a remeteség, valamint a kolostor és a hely történetét ismerhetjük meg. Láthatjuk a híres lakók dolgozószobáját, bútorait.

Freskók a kastély refektórium nevű termében
Freskók a kastély refektórium nevű termében

Sajnos a majki kolostor honlapján hirdetett gyógynövénybolt már nem működött, helyette az udvaron kitelepült szokásos fabódét és vásári standot találtunk.

Pro és kontra

A hely szép és érdemes meglátogatni. A fotókiállítás felidézi a hajdani remeteség életét és könnyen elképzelhetjük a jeleneteket Majkon is. Egyedi hangulatú, tartalmas túrákat vezetnek, melyek során sokat megtudhatunk a rend életéről. Sajnos az nem tetszett, hogy a csoport méretét erősen túlméretezték a cellaház és a kastélytermek befogadó képességéhez viszonyítva egyaránt. A régészeti munkálatok és a balesetveszély miatt csak vezetett csoportok közlekedhetnek, egyedi sétára nincsen lehetőség. Meglepő volt számomra, hogy az Olaszországban alapított rend aktív francia és lengyel kolostorai miatt nemzetközinek gondolt helyen alig készültek külföldi látogatókra. Csupán elenyésző számú többnyelvű felirat volt, rövid ismertető füzet is csak a főbejáratnál található. Ezek után a belépő ára a szolgáltatás arányában elgondolkodtató. Nagy kár, hogy az egyébként kitűnő tárlatvezetést a szervezési hibák beárnyékolják.