Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Alapítványi honlap fejlesztés

júl 16, 13:31, |

 

Honlap fejlesztése során azon kevesek közé tartozom, akik odafigyelnek a szabványos programozásra. Különösen igaz ez az általam ismert és támogatott alapítványokra, web oldalaikra. Az elmúlt napokban az Élelmiszertudományért OKF Alapítvány honlapját frissítettem.

Honlap kialakítása

Tekintettel arra, hogy viszonylag kevés információt kell megjeleníteni, az egy lapos látványtervet választottam és javasoltam. A főbb tartalmi elemek:

  • Bemutatkozás és látogatóknak szóló általános információk (pl. célok)
  • Személyek bemutatása: kuratórium és felügyelő bizottság
  • Hivatalos adatok: törvény által előrt beszámolók, személyi jövedelemadó támogatás felhívás és tájékoztató

A korábbi megjelenésből átvettem a háttérképet és továbbra is kitüntetett szerepet kapott. A kódot a HTML5 és CSS3 előírásai szerint készítettem, ami modern és előre láthatóan hosszabb távon támogatott lesz. A tartalomhoz igazított szerkezet könnyen fejleszthetővé és átalakíthatóvá teszi az oldalt. A mai grafikus trendet követve nagy címlapképpel kezd az oldal, benne a menüvel, alatta pedig sávokban a tartalom.

Honlap nyitó látványterve
Honlap nyitó látványterve

A fejlesztés során az Opera böngésző programot használom. A beépített motor pár éve megváltozott, de a szolgáltatásai révén még mindig nagy kedvencem. A fejlesztő eszközök sok segítséget nyújtanak.

Opera böngésző fejlesztői kiegészítése
Opera böngésző fejlesztői kiegészítése

A kód szerkezete könnyen áttekinthető, számos segéd információt kapunk. Ezen az oldalon nincsen JavaScript, ezért a konzolt nem is használtam. Ugyanakkor a fejlesztői eszköztárban készíthetünk teljes képernyőképet. A bal oldali nézet felső sorában előugró menü kínálja fel. Minden fejlesztőnek csak ajánlani tudom, hiszen teljes egészében megmutathatja az oldalt a megrendelőnek.

A minőségbiztosítás érdekében a W3C Nu Html Checker szolgáltatással ellenőriztem a HTML kódot, a W3C CSS Validation Service segítségével pedig a stíluslapot.

Remélem a látogatók is értékelik a könnyen elérhető, jól használható és áttekinthető lapot. A kereső motorok szeretik a felépítését, a kapcsolódó kulcsszavakra elsők között vagy az első oldalon találjuk a listában.

Az alapítványról

Az alapítvány közhasznú (2016. októbertől) és képes befogadni az SZJA 1% felajánlásokat. Amennyiben egyetért céljaival (elérhető, jó minőségű és biztonságos élelmiszer fejlesztése, előállítása, valamint a gyártás és késztermék gyors ellenőrzése, stb.), köszönettel veszik támogatását. További információk a honlapján.

Link: http://foodscience.org.hu