Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

júl 22, 20:38, |

 

Több év kihagyás után nemrég ismét látogatást tettem a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Szépen felújított részeket láttam és a kínált programok, látnivalók bőven kitesznek egy napot, de inkább többet. A lepkeház nagyon érdekelt, azt mindenképpen meg akartam nézni.

Fényképes beszámoló

A belépés után rögtön megcéloztam a lepkeházat. Kissé kiesik a fő útvonalból, eldugva az üvegházak mögött. Kevés az esélye, hogy csak bóklászva betéved valaki. Érdemes meglátogatni és aki betér szánjon rá kellő időt. Türelemmel kivárható, amíg a lepkék megszokják a jelenlétünket és akár még ránk is szállnak.

Terepszínű szemes lepke
Terepszínű szemes lepke

A gyakori szemes lepkéken túl néhány különleges mintázatú is feltűnt. A szokásos színkavalkád mellett nekem nagyon tetszett egy fekete-fehér sávos lepke. A színek hiánya meglepett, de jól néz ki.

Fekete-fehér lepke
Fekete-fehér lepke

Állandó siker és nagy tömeg veszi körül a szurikátákat. Elsősorban a gyerekek kedvencei, de a felnőttek és tinik is több percre megálltak mellettük. A fiatal szurikáták nagyon kiváncsiak és barátkozóak mindenkivel.

Szurikáta
Szurikáta

Méretben a másik véglet – a nagyok – is kifejezetten aranyosak. Az orrszarvú kifutón szintén egy fiatallal találkoztam. A látogatókhoz érdeklődően odament. Vagy kiszagolt valamit, vagy nasit várt. Sajnos a madarak etetésén kívül másra nem igazán volt lehetőség (az automaták egy része üres is volt).

Fiatal orrszarvú
Fiatal orrszarvú

Szinte garantált a siker és nagy sláger a zsiráf. Szép számmal élnek budapesten, fiatalok és idősebbek egyaránt. A madarakon kívül az elefántokat és zsiráfokat etethetik a látogatók – pénzért. A zsiráfok kifutója szép nagy, az afrika faluból látható a hátsó része. Úgy tűnik, oda vonulnak vissza. A fiatalokat védelmezőn veszik körbe, de azért oda jönnek és benéznek az afrikai házikóba is. Na ott nem szabad etetni.

Zsiráf család
Zsiráf család

Összességében tetszett a Fővárosi Állat- és Növénykert kínálata. Az állatok nyugodtak, ápoltak, szép a környezetük. Egyedül az üvegfalak tisztasága nem az igazi, de ezt is csak a fényképezés miatt teszem szóvá (medve, fóka, pingvin). Az akvárium bejáratánál hiányoltam egy figyelmeztető feliratot, hogy vakut ne használjanak a halak fényképezésére. Sok látogató bevakuzta szegényeket, ami tönkreteheti a látásukat. Érdemes térképpel előre megtervezni a látogatást, mert akár több napra is elegendő látnivalót találunk. Különösen gyerekes családoknak a játszóterek és simogatók sok lehetőséget ajánlanak.