Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Vietnámi utazás

dec 6, 14:40, |

 

November végén két konferencián vettem részt, az International Symposium on Food Security and Sustainable Development 2017 Vietnámban és az International Conference on Food and Agricultural Engineering Fülöp-szigeteken zajlott. A konferenciák időbeosztása lehetővé tette, hogy két hetet töltsek ázsiában. Sok fényképet készítettem, a képekből készített válogatás online elérhető.

Fényképes beszámoló

Az International Symposium on Food Security and Sustainable Development 2017 konferencia szervezője az Industrial University of Ho Chi Minh City volt és a rendezvénynek az egyetem campusa adott otthont. Viszonylag kis alapterületen jól elrendezett előadókat és laboratóriumokat láttam, a tanszékek és intézetek kompakt egységet alkottak. Az elsődleges közlekedési eszköz a robogó, ezért az udvar jelentős része többszintű parkolóként funkcionál. A campus egyik épületét éppen felújították és az átépítést követően a házigazda Biotechnológiai és Élelmiszertechnológiai Intézet a legújabb infrastruktúrába költözhet.

Konferencia előadók
Konferencia előadók

A rendezvény az udvaron álló önálló rektori épületben zajlott. A plenáris előadásokat a legfelső szinten lévő díszterembe szervezték, a szekciókat több emeleten a tárgyaló termekben helyezték el. A meghívott előadókat kiemelt helyen az első sorokban bekészített asztalokhoz ültették. A Szent István Egyetemet hárman képviseltük Prof. Nguyen Duc Quang és Dr. Nguyen Le Phuong Lien társaságában.

IUH  campus udvara
IUH campus udvara

A második konferencia – az International Conference on Food and Agricultural Engineering – helyszíne Manila (Fülöp-szigetek) volt. Sorozatban ez volt a 294. ilyen esemény. A rendezvény különlegessége, hogy a világban szerte-szét párhuzamosan zajlanak a szekciók és online fogják össze őket a TheIRES égisze alatt. Tulajdonképpen a Manilában szervezett konferencia egy multidiszciplináris szekció volt.

IRES konferencia szekció
IRES konferencia szekció

A Manilában töltött rövid idő alatt sikerült kicsit körbenézni a belvárosban és az óvárosban. Karácsonyhoz közeledve már elkezdték díszíteni az utcákat és templomokat, habár az utcadíszek hosszútávú állandó kellékeknek tűntek. Nagyon furcsa volt karácsonyi kivilágítást látni a pálmákon.

Manila óvárosi utca
Manila óvárosi utca

Természetesen a helyi ételeket is megkóstoltam. A szokásos menü rizs, hús és zöldség, esetleg rántotta vagy tükörtojás kiegészítéssel. Tápláló és finom, ráadásul a sok rizs miatt látványosan kevés kenyeret és pékárut fogyasztottam. Elsősorban Vietnám jellegzetes étele a húsleves – Pho – marha vagy csirke hússal, rizstésztával, zöldségekkel. Tipikus reggeli étel, a szállodai svédasztalos kínálatnak is része.

Pho bo - vietnámi húsleves
Pho bo – vietnámi húsleves

A gasztronómiai kalandokat támogatom, de mindenképpen javasolnám a fokozatosságot. Amint a pocakunk hozzászokott a helyi fűszerekhez és ételekhez, bátrabban válogathatunk. Az igazán haladó szintet elérők vásároljanak csak utcai árusoknál.

További válogatott fényképeket nézhet meg az online albumban