Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Szentendrei skanzen

aug 11, 22:19, |

 

Sokszor terveztem már a látogatást, de eddig valahogy mindig elkerültem a szentendrei skanzen múzeumot. Most elérkezett az idő, hogy az augusztus 20-i várható nagy tömeg előtt meglátogassam. Szép volt, jó volt, sokat gyalogoltam.

Fényképes beszámoló

A szentendrei skanzen hivatalos nevén Skanzen – Szabadtéri Néprajzi Múzeum és nagyon érdekes hely, amolyan falu a faluban. Körbesétálva a Skanzen területén csoportosan egy-egy tájegység jellegzetes épületeit és mesterségeit tekinthetjük meg.

Felső-tiszavidéki lakóház
Felső-tiszavidéki lakóház

A házak szépek, éppen dolgoztak is az egyik épület nádfedeles borításán amikor ott jártunk (a fenti kép jobb szélén). A házak elrendezése számomra azt sugallja, hogy együtt egy komplett gazdaságot vagy falut mutatnak be. A többiektől távolabbi tanyák is élethűen állnak, akár lakhatnának is bennük.

Dél-dunántúli tanya
Dél-dunántúli tanya

A házak berendezése mindenhol nagyon hasonló. A konyhába lépünk be, ahonnan a tisztaszoba és a nappali nyílik. Külön külső bejárattal pedig fészer, raktár, pince, kocsiszín, akár külön épületben is. A falusi iskola például a tanár lakóházában került kialakításra.

Nyugat-dunántúli elemi iskola
Nyugat-dunántúli elemi iskola

A kondorfai iskola körülményei inkább tiszteletet ébresztenek, bennem tanárként mindenképpen. A mai tinik szerintem el sem tudnák képzelni az iskolát ebben a formában.

Dusnoki szélmalom
Dusnoki szélmalom

A dusnoki szélmalom szintén érdekes és izgalmas látnivaló. Sokan talán meglepődnek, hogy hazánkban is van-volt szélmalom. A dusnoki malom kereke elfordítható a széljárásnak megfelelően. Kár, hogy ezt a szerkezetet és magát a malmot már nem lehet megtekinteni, csak a földszinten berendezett szobákat. Pedig lenyűgöző, hogy miket tudtak építeni az elődök és mennyire együtt éltek a természettel.

A Skanzen épületei nagyon tetszettek, még a modernebb mezővárosi házak is. Igényesen alakították ki. A helyszínek között kellemeset sétálhatunk, van néhány szépen kiépített pihenő. A dolgozók kedvesek, szívesen osztottak meg információt bármiről. A programokat kissé hiányoltam, csupán pár kézműves bemutató volt és talán három bolt (a cipészt nem tudom minek minősítsem, a borozó zárva volt). A hely egyetlen hátránya a megközelíthetősége. Jó lenne, ha üzemelne valami busz a pályaudvar és a Skanzen között.