Dr. Baranyai László, fénykép

Dr. Baranyai László

 

Őszi arborétum

okt 19, 19:16, |

 

A Szent István Egyetem Budai Campus arborétuma sok különleges növénnyel kedveskedik a látogatóknak. Annak ellenére, hogy a kert nem tűnik nagynak, hosszú időt eltölthetünk benne kellemeset sétálva. Talán nem is tudja mindenki, hogy az arborétumnak van felső kertje, vagy elfárad mire odaérne. Én fényképezőgéppel a kézben csak az egyik sarkát jártam be.

Fényképes beszámoló

Távolról is nagyon szép a narancs-vörös-barna-zöld színkavalkád, azonban közelről akár egy levélen vagy ágon is megfigyelhetjük. A növények pontos nevét nem ismerem, de a kertben táblák segítenek ha valakit komolyan érdekel (vagy vizsgáznia kell belőle).

Rozsda színű levelek
Rozsda színű levelek

A fenti kép kihagyhatatlan, szinte kötelező. Tetszik a levelek két oldala, ahogyan alulról narancs, fentről vöröses színük lett. A levélszél recés mintája ép, mintha a színváltozás nem is a közelgő lombhullást jelezné.

Örökzöld a fényben
Örökzöld a fényben

Kicsit tovább sétálva észrevettem, hogy a délutáni nap átsüt a leveleken. Kifejezetten kerestem a lehetőséget, hogy nappal szemközt világító leveleket fényképezzek. Végül a fenti örökzöldet választottam. Megálltam a fánál és pár percig nézelődtem, válogattam az ágak között.

Őszi változás
Őszi változás

A nappal szemben állva további lehetőséget találtam átvilágított lombot fényképezni. A levelek egymásra vetett árnyéka, elszineződött és pöndörödött széle érdekes formákat hoztak létre. A fenti három kép egymástól csupán pár méterre készült. A teljes 7,5 hektár sok további látnivalóval várja a látogatókat. Amikor tehetem, lencsevégre kapom a virágokat, a kert egy-egy részét. Az általam készített fényképek megtekinthetőek az Instagram profilomon